22 juni 2022 – António Guterres, secretaris-generaal van de VN

Volgens het jaarverslag over de mensenrechtensituatie in Iran van de secretaris-generaal van de VN, gepresenteerd op dinsdag 21 juni, heeft het kerkelijk regime in het eerste kwartaal van 2022 meer dan 100 mensen geëxecuteerd. De VN-Mensenrechtenraad is een orgaan met 47 leden die onderzoeken kan autoriseren.

“In 2020 werden in Iran 260 mensen geëxecuteerd en in 2021 stierven er minstens 310”, zegt Nada Al-Nashif, VN-ondersecretaris-generaal voor de mensenrechten, in een rapport aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

Volgens het rapport zijn tussen 1 januari en 20 maart 2022 minstens 105 mensen geëxecuteerd, van wie sommigen tot minderheidsgroepen behoorden. Het rapport zei echter dat een aantal van de geëxecuteerden drugsgerelateerd waren, waaronder verschillende Afghaanse vluchtelingen.

Nada al-Nashif zei op het moment van haar rapport dat er tussen augustus 2021 en maart 2022 ten minste twee minderjarige delinquenten waren en dat meer dan 85 minderjarige delinquenten in afwachting waren van hun executie.

Het rapport benadrukt dat de secretaris-generaal van de VN oproept tot opschorting van de doodstraf voor personen die op het moment van het misdrijf nog geen 18 jaar waren.

Het rapport bestrijkt de periode van 18 juni 2021 tot 20 maart 2022: “Tijdens deze periode werd het Iraanse regime geconfronteerd met aanzienlijke sociale, economische, ecologische en politieke uitdagingen die hebben geleid tot protesten onder degenen die onder de armoedegrens leven.” Volgens het rapport hebben hoge inflatie en wijdverbreide werkloosheid geleid tot economische ongelijkheid.

In het rapport van de secretaris-generaal werd ook zijn bezorgdheid geuit over het aannemen van een wetsvoorstel om de wereldwijde internettoegang in Iran te beperken.

Een ander deel van het rapport verwees naar geweld en mishandeling door gevangenisfunctionarissen, evenals het gebrek aan tijdige toegang tot medische zorg in detentiecentra. Baktash Abtin, , een dichter en mensenrechtenactivist, werd in het ziekenhuis opgenomen nadat hij in de gevangenis Covid-19 had opgelopen en stierf aldaar.

Het rapport citeert protesten in Khuzestan in juli 2021 en Isfahan in november 2021 over de watercrisis, waarbij ten minste vijf mensen, waaronder een minderjarige, werden gedood.

Protesten tegen de protesten en het gewelddadige optreden tegen demonstranten. Een ander deel van het rapport stelt dat veiligheidstroepen minstens vijf mensen hebben gedood in direct vuur. Het rapport benadrukt dat de reactie van de regering op de protesten vaak wordt verstoord door het internet, waardoor de toegang tot informatie moeilijk wordt.

Volgens het rapport is de civiele en democratische ruimte nog steeds beperkt, met ten minste 55 leraren, advocaten, arbeidersverdedigers, kunstenaars en academici die zijn gearresteerd tijdens de protesten in april en mei 2022, van wie velen worden beschuldigd van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.
A_HRC_50_19_Advance Unedited Version

Attachments