25 september 2022 – Overal in Iran protesteren mensen met gevaar voor eigen leven tegen de dictatuur. Het regime zet massaal repressiemiddelen in om de vreedzame protesten met het grofste geweld neer te slaan. Mensenrechtengroeperingen maken melding van meer dan 150 doden.

Kerman (Centraal-Iran), 20.09.2022: Een jonge vrouwelijke demonstrant werd door regeringstroepen met hagel in het hoofd geschoten.

Mensenrechtenactivisten en demonstranten documenteren dagelijks met videobeelden hoe de regeringstroepen extreem geweld gebruiken om weerloze demonstranten en zelfs voorbijgangers aan te vallen, te verwonden en te doden. Ze posten de video’s op het internet en sturen hulpkreten naar de wereldgemeenschap om de wrede repressie in Iran te stoppen.

De videobeelden uit verschillende Iraanse steden tonen weerloze demonstranten die meedogenloos met knuppels worden neergeslagen en troepen van het regime die dodelijke vuurwapens gebruiken. Hier zijn voorbeelden:

Erfan SF on Twitter: “This is the situation of women’s rights in Iran #IranRevolution #مهسا_امینی #Mahsa_Amini #OpIran https://t.co/e0DIpgdJuE” / Twitter

Iran Freedom on Twitter: “Place unknown Video shows the brutality of #Iran regime’s thugs and police forces. This must end. Despite the regime’s usual lies, they are all armed. #IranProtests #IranRevolution https://t.co/43iV5Lyx44” / Twitter
Demonstranten: “Ze schieten op ons om te doden!”

De milities van het regime schieten van dichtbij met geweerkogels en andere scherpe munitie op demonstranten, met de duidelijke bedoeling hen te doden. Volgens mensenrechtengroeperingen zijn sinds medio september meer dan 150 demonstranten doodgeschoten. Verschillende van hen werden letterlijk geëxecuteerd door geweerschoten in het hoofd.

Beelden van door het regime gedode demonstranten.
Honderden demonstranten hebben ernstige en pijnlijke verwondingen opgelopen. Onder degenen die het eerst werden neergeschoten en gewond raakten waren veel vrouwen die op de eerste rijen demonstreerden.

Talrijke demonstranten werden met hagel in de rug geschoten toen ze wegrenden. Verschillende gewonden zijn door de beschietingen blind geworden aan één of beide ogen.

Uit het hele land worden massale arrestaties gemeld. Veel van de gearresteerden zijn bij hun arrestatie al ernstig gewond geraakt en vervolgens naar martelgevangenissen gebracht waar zij het gevaar lopen te worden doodgeslagen.

Consistente ooggetuigenverslagen en videobeelden laten er geen twijfel over bestaan dat de demonstranten ongewapend zijn en bijeenkomen voor een vreedzaam protest. Ze confronteren gepantserde militaire voertuigen met hun blote handen en proberen elkaar te beschermen tegen de aanvallen en arrestaties van de regeringstroepen.

Het geweld wordt herhaaldelijk uitgelokt door aan het regime loyale knokploegen, die met motoren op menigten inrijden en demonstranten met knuppels slaan.

De namen van de 19 martelaren van de opstand:
1- Feridon Mahmoudi Saqez 19 september 2022
2- Mohsen Mohammadi Divandarreh 19 september 2022
3- Reza Lotfi Dehgolan 19 september 2022
4- Zakaria Khayal, 16 jaar oud Piranshahr 20 september 2022
5- Farjad Darvishi Urmia 20 september 2022
6- Fouad Qadimi 21 september 2022
7- Mino Majidi Kermanshah 20 september 2022
8- Sadr al-Din Litani Oshnavieh 21 september 2022
9- Danesh Rahnama, 25 jaar oud Urmia 21 september 2022
10- Amin Marafi (Marefat) 16 jaar oud Oshnavieh 21 september 2022
11- Milan Hagigi Oshnavieh 21 september 2022
12- Mohsen Qaysari Ilam 21 september 2022
13- Ghazaleh Chalavi Amol 21 september 2022
14- Abdullah Mahmoudpour Urmia 21 september 2022
15- Matin Abdollahpour Urmia 21 september 2022
16- Amir Nowrozi, 18 jaar oud Bandar Anzali 22 september 2022
17- Rozbeh Khademi Karaj 22 september 2022
18- Ali Mozaffari Quchan 21 september 2022
19- Behnam Laiqpour Rasht September 21, 2022

Attachments