21 november 2022 – Amnesty International: “De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk alle doodvonnissen intrekken, afzien van het opleggen van de doodstraf en alle aanklachten intrekken tegen degenen die zijn gearresteerd in verband met hun vreedzame deelname aan de protesten. De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf, waarvan de gruwelijkheid nog wordt versterkt door een fundamenteel oneerlijk strafproces dat elke transparantie en onafhankelijkheid ontbeert.”

Het gerechtelijk apparaat van Iran, dat dient als repressie-instrument voor het regime, blijft showprocessen houden tegen gearresteerde demonstranten. Verschillende verdachten hebben in summiere processen al de doodstraf gekregen. Ze werden zonder wettelijke vertegenwoordiging berecht en ter dood veroordeeld als “vijanden van de staat” en “onruststokers”. De processen duurden soms minder dan tien minuten. Vooraf waren de gevangenen bruut gemarteld om hen te dwingen zichzelf voor de rechtbank te beschuldigen met valse bekentenissen.

De rechterlijke macht van het regime plant showprocessen tegen nog eens duizenden gedetineerde demonstranten, waaronder minderjarigen, om hen ter dood te veroordelen. Sinds 13 november zijn volgens de Iraanse staatsmedia vijf jonge mannen ter dood veroordeeld. Twee van de veroordeelden zijn geïdentificeerd als Mohammad Boroughani en Mohammad Ghobadlou.

Voor Mohammad Boroughani (foto links) en Mohammad Ghobadlou dreigt executie.


Onder de gevangenen die de doodstraf riskeren is de 26-jarige ingenieur Parham Parvari (foto). Hij komt uit de stad Saqqez in Iraans Koerdistan, de geboortestad van Jina Mahsa Amini. Daar was hij professioneel zwemmer, won hij nationale titels en werkte hij als coach. Parham Parwari was net klaar met zijn studie en begon zijn eerste baan als ingenieur in Teheran. Toen begonnen de protesten tegen de dictatuur. Volgens een vriend werd Parwari op een avond met geweld uit zijn auto getrokken door milities van het regime en ontvoerd. Hij wordt momenteel vastgehouden in vleugel 209 van de Evin-gevangenis in Teheran, die onder controle staat van de inlichtingendienst van het regime.

Op 09-11-2022 werd hij door de rechterlijke macht van het regime aangeklaagd als “staatsvijand”. Hem hangt dus de doodstraf boven het hoofd.

Al op 11 november 2022 riepen 16 VN-mensenrechtendeskundigen het regime in Teheran op om de doodstraf niet langer als repressie-instrument te gebruiken en de aanklachten tegen deelnemers aan vreedzame demonstraties in te trekken.
meer informatie

Op 15 november 2022 riep het VN-mensenrechtenbureau in Genève op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die uitsluitend wegens hun deelname aan vreedzame burgerprotesten in Iran worden vastgehouden. Het opleggen van de doodstraf en de executies in Iran moeten onmiddellijk worden stopgezet.
meer informatie

Amnesty International: Ten minste 21 mensen riskeren de doodstraf in Iran

Volgens Amnesty International eist de rechterlijke macht in Iran de doodstraf voor ten minste 21 personen om demonstranten te intimideren en hen ervan te weerhouden te protesteren. De mensenrechtenorganisatie, die de zaken van 21 verdachten uitvoerig heeft onderzocht, vreest dat nog veel meer verdachten ter dood zouden kunnen worden veroordeeld, gezien de duizenden arrestaties en het grote aantal aanklachten dat al is ingediend.

In een persbericht van Amnesty International van 17 november 2022 staat onder meer:
Diana Eltahawy, adjunct-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International, zegt: “De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk alle doodvonnissen intrekken, afzien van het opleggen van de doodstraf en alle aanklachten intrekken tegen degenen die zijn gearresteerd in verband met hun vreedzame deelname aan de protesten. De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf, waarvan de gruwelijkheid nog wordt versterkt door een fundamenteel oneerlijk strafproces dat elke transparantie en onafhankelijkheid ontbeert.”

“Twee maanden na het begin van de huidige protesten en drie jaar na de protesten van november 2019 stelt de heersende straffeloosheid de Iraanse autoriteiten niet alleen in staat om verdere massamoorden uit te voeren, maar ook om het gebruik van de doodstraf als politiek repressiemiddel te intensiveren. De lidstaten van de VN-Mensenrechtenraad, die volgende week een speciale zitting over Iran houdt, moeten dringend een onderzoeks- en verantwoordingsmechanisme instellen om deze massale aanval op het recht op leven en andere mensenrechtenschendingen aan te pakken.” (…)

Amnesty International documenteerde talrijke schendingen van het recht op een eerlijk proces in de 21 onderzochte zaken. Verdachten werd het recht op een zelfgekozen raadsman ontzegd, in andere gevallen gold het vermoeden van onschuld niet, en vaak werd verdachten het recht ontzegd om te weigeren te getuigen. Bovendien worden de betrokkenen niet beschermd tegen foltering en andere vormen van mishandeling. Zij krijgen geen volledige toegang tot relevant bewijsmateriaal, noch een eerlijke, openbare hoorzitting voor een competent, onafhankelijk en onpartijdig gerecht.

Volgens het internationale recht vormt het opleggen van de doodstraf na een oneerlijk proces een schending van het recht op leven en van het absolute verbod op foltering en andere vormen van mishandeling.

In een verklaring riepen 227 van de 290 parlementariërs van Iran de gerechtelijke autoriteiten op om “geen clementie te tonen” met de demonstranten en hen de verplichte doodstraf op te leggen. Dit is om anderen een “lesje” te leren. Ook het hoofd van de gerechtelijke autoriteiten, Gholamhossein Mohseni-Ejei, riep op tot snelle processen en straffen, waaronder terechtstellingen.

Achtergrond

Volgens een uitgelekt audiobestand dat in handen is gekomen van de Perzisch-talige dienst van de BBC hebben de Iraanse autoriteiten in een eerste golf van arrestaties sinds het begin van de protesten 15.000 tot 16.000 mensen willekeurig gearresteerd. De betrokkenen zijn onder meer demonstranten, journalisten, mensenrechtenactivisten, dissidenten, studenten en scholieren. Velen van hen zijn ontvoerd, in eenzame opsluiting gehouden, gemarteld en anderszins slecht behandeld. Velen worden geconfronteerd met oneerlijke processen.

Op 8 november 2022 maakten de Iraanse gerechtelijke autoriteiten bekend dat alleen al in de provincie Teheran 1.024 aanklachten waren ingediend in verband met de protesten. Ze gaven geen details over de beschuldigingen.