9 juni 2024 – Activisten die campagne voeren voor vrouwenrechten en tegen de verplichte sluier worden in Iran op brute wijze onderdrukt. Het regime in Teheran toont zijn extreme vrouwenhaat door vrouwenrechtenactivisten tot lange gevangenisstraffen te veroordelen.

Eind mei werd de journaliste en vrouwenrechtenactiviste Jina Modarres Gorji (foto) veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf door een rechtbank van het regime in de Noordwest-Iraanse stad Sanandaj, omdat ze zou hebben geprobeerd het regime omver te werpen met een “feministische ideologie”.

De dictatuur in Teheran beschuldigt Jina Modarres Gorji onder andere van het oprichten van een vereniging die campagne voert voor vrouwenrechten. Ze werd ook veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf voor haar deelname aan internationale conferenties en workshops, haar interviews met buitenlandse media en voor het publiceren van haar teksten op het internet.
Jina Modarres Gorji werd voor het eerst gearresteerd in september 2022 voor haar betrokkenheid bij de landelijke protestbeweging tegen het regime. Na 40 dagen opsluiting in de centrale gevangenis van Sanandaj werd de activiste voorlopig op borgtocht vrijgelaten. In april 2023 werd ze opnieuw gearresteerd. De geheime dienst van het regime ontvoerde haar op straat. Ze werd vervolgens drie maanden vastgehouden in de gevangenis van Sanandaj totdat ze in juli weer op borgtocht werd vrijgelaten tot nader order. Enkele weken geleden moest de vrouwenrechtenactiviste haar boekwinkel enkele dagen sluiten omdat ze zich had verzet tegen het verplicht dragen van hoofddoeken.

Gedwongen sluierdracht schendt de waardigheid van vrouwen en meisjes

Met nieuwe vrouwenhatende wetten en onderdrukkingsmethoden wil het regime in Teheran de verplichte sluier met geweld afdwingen. Vrouwen die zich niet aan de dwang onderwerpen, riskeren steeds zwaardere straffen, waaronder jarenlange gevangenisstraffen. De verplichte sluier schendt fundamentele mensenrechten. Het schendt de waardigheid van vrouwen en meisjes en vormt een wrede en vernederende behandeling, die fundamenteel verboden is onder internationaal recht en gelijk staat aan marteling.

In april riep VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk het regime in Teheran op om een einde te maken aan de onderdrukking van vrouwen. Alle vormen van genderspecifieke discriminatie en geweld moeten worden uitgebannen, onder andere door repressieve wetten, beleidsmaatregelen en praktijken af te schaffen.

In maart hebben VN-onderzoekers ernstige beschuldigingen geuit tegen het regime in Teheran met betrekking tot de onderdrukking in Iran. De gewelddadige onderdrukking van protesten en discriminatie van vrouwen zijn misdaden tegen de menselijkheid. De misdaden die door de staatsautoriteiten zijn gepleegd in verband met de protesten omvatten moord, onevenredig gebruik van geweld, vrijheidsberoving, marteling, verkrachting, gedwongen verdwijning en geslachtsspecifieke vervolging.