Oude Perzen vierden de lente-equinox, zomerzonnewende, herfstnachtevening en winterzonnewende door middel van een verscheidenheid aan verschillende festivals en tradities.
Lente-equinox
Nowruz is de dag van de lente-equinox en het moment waarop de zon de hemelevenaar passeert, is jarenlang berekend. Nowruz was een belangrijke dag tijdens de Achaemenidische periode en bleef in belang tijdens de Sassaniden dynastie.
Zomerzonnewende
Tirgan is een oud Iraans festival dat de zomerzonnewende viert.
Herfst-equinox
Mehregan is een oud Zoroastrisch en Perzisch festival dat de herfstnachtevening viert sinds minstens de 4e eeuw voor Christus.
Winterzonnewende
Yalda Nacht is een oud Iraans festival dat de winterzonnewende van het noordelijk halfrond viert.
Stersystemen
Sommige oude Perzische namen in de astronomie zijn nauwelijks bewaard gebleven; de namen van de vier koninklijke sterren die door de Perzen werden gebruikt voor almanakken zijn Aldeberan, Regulus, Antares en Fomalhaut, en worden door wetenschappers beschouwd als gelijk aan de moderne sterrenstelsels van Alcyone, Regulus, Albireo en Bungula (Alpha Centauri) voor almanakken.
De Koninklijke Sterren van Perzië werden in de tijd van de oude Perzen in het gebied van het huidige Iran rond 3000 v.Chr. beschouwd als de bewakers van de lucht. De Perzen geloofden dat de lucht in vier districten was verdeeld, waarbij elk district werd bewaakt door een van de vier koninklijke sterren. Men geloofde dat de sterren zowel goede als kwade macht hadden en de Perzen keken naar hen voor begeleiding bij wetenschappelijke berekeningen van de hemel, zoals de kalender en maan-/ zonnecycli, en voor voorspellingen
De koninklijke sterren worden genoemd in de ‘Bundahishn’, een verzameling van zoroastrische kosmogonie en kosmologie. De oorspronkelijke naam van het werk is niet bekend. Hoewel de ‘Bundahishn’ put uit de Avesta en ideeën ontwikkelt waarop in die teksten wordt gezinspeeld. De inhoud weerspiegelt de zoroastrische geschriften, die op hun beurt zowel oude zoroastrische als pre-zoroastrische overtuigingen weerspiegelen. In sommige gevallen zinspeelt de tekst op contingenties van de islam van na de 7e eeuw in Iran, en in weer andere gevallen, zoals het idee dat de maan verder is dan de sterren.
Planeten
Tablet-inscripties bevatten waarnemingen van Jupiter vanaf het 43ste regeringsjaar van Artaxerxes II tot het dertiende jaar van Alexander de Grote. De posities van de planeten gedurende het jaar werden bepaald met behulp van astrologische kaarten.