30 december 2009 – GENEVE – De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay zei woensdag dat ze geschokt was door het recente geweld dat tot doden en gewonden in de Islamitische Republiek Iran leidde, en verzocht de regering om excessen door de veiligheidstroepen te beteugelen.

“Ik ben geschokt door de toename van de doden, gewonden en arrestaties”, zei Pillay. Zij voegde hieraan toe dat, hoewel de precieze omstandigheden die hebben geleid tot ten minste zeven doden, en nog veel meer gewonden, tijdens en na de religieuze herdenking van ashura afgelopen zondag nog onduidelijk zijn, “de beschikbare informatie opnieuw buitensporig geweld door de veiligheidsdiensten en de Bassij paramilitaire militie suggereert. ”

“De regering heeft de plicht om ervoor te zorgen dat het geweld niet escaleert,” zei ze.
De Hoge Commissaris heeft ook haar bezorgdheid geuit over de aanhoudende berichten over arrestaties van politieke activisten, journalisten, mensenrechtenactivisten en andere maatschappelijke actoren.

“Mensen hebben het recht om hun gevoelens te uiten, en om vreedzame protesten te houden, zonder te worden geslagen, doodgeknuppeld en in de gevangenis te worden gegooid, ‘zei ze. “Degenen die zijn gearresteerd, om welke reden dan ook, moeten een proces worden toegekend dat volledig in overeenstemming is met de internationale normen inzake mensenrechten en normen, met inbegrip van het Internationale Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.”

Iran is partij bij het Internationale Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten dat bepaalt dat “niemand mag worden onderworpen aan willekeurige arrestatie of detentie ‘(artikel 9), en iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting (artikel 19) en het recht op vreedzame vergadering (artikel 21).