19 januari 2010 – De hoofdaanklager van het regime eist de doodstraf voor de beklaagden wegens hun betrokkenheid bij de protesten eind december.

Volgens de Iraanse pers is op 18 januari in Teheran voor een revolutionaire rechtbank het proces begonnen tegen vijf deelnemers aan de decemberprotesten van de oppositie. De namen van de verdachten, drie mannen en twee vrouwen, werden niet bekend gemaakt.

Zij worden beschuldigd van “vijandschap tegen God “, de omschrijving die het regime gebruikt voor opruiing tegen de staat. Hierdoor lopen zij het risico op de doodstraf. “Deze personen zijn gearresteerd omdat zij de rellen tijdens het Ashura festival (27 december) georganiseerd hebben. Bovendien hielden ze zich bezig met het verzenden van beelden van de protesten naar het buitenland,” aldus de door het persbureaus geciteerde algemene officier van justitie van Teheran.

Volgens de officier van justitie zijn de verdachten lid van de oppositiebeweging People’s Mujahedin. Leden en aanhangers van deze beweging worden in Iran hardvochtig vervolgd. Steeds opnieuw worden familieleden van de People’s Mujahedin willekeurig gearresteerd. Sommige zijn uitsluitend vanwege hun verwantschap veroordeeld tot lange gevangenisstraf.

Nadat een aantal functionarissen van het regime begin januari de doodstraf voor de deelnemers aan de protestdemonstraties hebben geëist, waarschuwen mensenrechtenorganisaties dat er een golf van doodstraffen dreigt tegen politieke gevangenen, vooral tegen hen die in verband worden gebracht met de People’s Mujahedin.

Tijdens de decemberprotesten in Iran in zijn minstens acht personen gedood door het politiegeweld van het regime. Honderden demonstranten en tegenstanders van het regime zijn naderhand gearresteerd. Het was de grootste protestactie in Iran sinds de protesten tegen de presidentsverkiezingen van afgelopen zomer.