14 januari 2020 – Burgerlijke moed tegen onderdrukking: in meerdere Iraanse steden eisen burgers het einde van de dictatuur. Het regime reageert opnieuw met geweld tegen vreedzame protesten.

In verschillende Iraanse steden hebben op 11 en 12 januari opnieuw duizenden mensen tegen het regime gedemonstreerd. Aanleiding voor de protesten was het neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig door regime-gardisten na het opstijgen van het vliegveld van Teheran. Daarbij werden op 8 januari alle 176 inzittenden gedood. De meeste slachtoffers waren Iraanse burgers, velen van hen studenten.

In Teheran begonnen de protesten op verschillende universiteiten met rouwbijeenkomsten voor de slachtoffers, onder andere op de Alame-Tabatabei Universiteit, en de Polytechnische Amirkabir-Universiteit. De deelnemers staken kaarsen aan, zongen liederen en herdachten de 176 doden. Daarna verzamelden de studenten zich voor een protestmars, waarbij zich steeds meer burgers aansloten. De demonstranten trokken door meerdere doorgaanswegen van Teheran. Soortgelijke protesten vonden plaats in ander plaatsen in het land.

De woede van de demonstranten richtte zich tegen het hele politieke systeem. Met spandoeken en harde spreekkoren protesteerden ze tegen de eerdere leugens van het regime en tegen de incompetentie en onderdrukking. De Revolutionaire Garde had 176 onschuldige burgers gedood, aldus de demonstranten, en het regime had met leugens dagenlang geprobeerd haar schuld aan het neerschieten in de doofpot te stoppen.

De demonstranten beschuldigden de Revolutionaire Garde en de Opperste Leider van het regime, Khamenei, er ook van bij het neerslaan van de protesten in november 1.500 weerloze mensen te hebben vermoord en het volk systematisch voor te liegen.

In spreekkoren riep de menigte “Weg met de dictator” en “Weg met het regime, voor de jarenlange misdaden”. Ze eisten het aftreden van de leider van het regime, Khamenei, die ook opperbevelhebber is van de Iraanse strijdkrachten. Op video-opnames van de protesten is te horen: “De regime-gardisten begaan misdaden, de leider ondersteunt die.” “Onze vijand zit hier, niet in de VS!” weerklonk het door de straten.

Velen eisten ook het aftreden en strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken voor het neerschieten van het vliegtuig en de leugenachtige ontkenning. In Teheran riepen de demonstranten: “Aftreden is niet genoeg, strafvervolging moet!”

Troepen van het regime traden opnieuw met geweld op tegen de vreedzame protesten. In de hoofdstad betrokken vele gardisten stellingen op centrale pleinen. Milities van het regime, waaronder mensen van de Geheime Dienst, waren ook met motoren aanwezig, deels in burgerkleding.

Toen de demonstranten weigerden de protesten te beëindigen, sloegen de troepen van het regime op de mensen in en zetten traangas en waterkanonnen in, om de demonstraties uiteen jagen. Er werd met rubberkogels op de mensenmenigte geschoten. Op internet verschenen berichten over vele gewonden. Uit meerdere plaatsen werden arrestaties gemeld. De demonstranten wierpen de troepen steeds weer voor, dat ze “schaamteloze onderdrukkers” zijn en dat ze het volk eindelijk met rust moeten laten.

De demonstranten traden met grote moet de bedreigingen en het geweld van de troepen tegemoet. De risico’s waren bekend, want de machthebbers hadden slechts enkele weken eerder getoond, dat ze bereid zijn, protesten tegen het regime met bruut geweld neer te slaan.

In november 2019 hebben troepen van het regime in vele Iraanse plaatsen met scherp geschoten op bijeenkomsten van vreedzame demonstranten. Video’s en ooggetuigenverslagen tonen de afgrijselijke omvang van de slachting die in november werd aangericht. Mensenrechtenorganisaties melden meer dan 1.500 gedode demonstranten, waaronder vele vrouwen en kinderen. Het aantal gewonden wordt op vele duizenden geschat. In heel Iran werden massale arrestaties uitgevoerd. De onderdrukking vond plaats na een uitdrukkelijke opdracht van de totale leiding van het regime.