Nazanin, 4, en Amir Hossein, 6, naast een poster van hun vader, Mostafa Salehi, die tijdens de opstand van november 2019 gearresteerd en in augustus van dit jaar geëxecuteerd werd.

1 september 2020 – Het gerechtelijk apparaat van de dictatuur in Iran heeft een bevel uitgevaardigd om alle bezittingen van de jonge kinderen van Mostafa Salehi, die ongeveer 2 weken geleden wegens deelname aan protesten werd geëxecuteerd, in beslag te nemen.
Na de executie van Mostafa Salehi heeft het onmenselijke rechtssysteem van de moellahs zijn vrouw naar de rechtbank geroepen en haar verteld dat ze 425 miljoen toman (8500 euro) moet betalen en anders alle eigendommen van haar familie in beslag zullen worden genomen.
Mostafa Salehi’s kinderen zijn de 4-jarige Nazanin en de 6-jarige Amir Hossein.
Mostafa Salehi bracht 8 maanden door in eenzame opsluiting in de gevangenis van Dolatabad en 5 maanden in eenzame opsluiting in de gevangenis van Dastgerd, Isfahan. Die 5 maanden in de Dastgerd-gevangenis verbleef hij in een kelder met zijn handen geboeid, zijn enkels vastgebonden en geen onderlaag of deken om mee te slapen. Hij werd onder zeer zware omstandigheden gemarteld en zijn dagelijkse maaltijd bestond uit een handvol droog brood. Hij kreeg 14 maanden lang een verbod om bezoekers te ontvangen.
De folteraars en ondervragers braken zijn armen, benen en tanden onder brute marteling, waarbij hij ernstige verwondingen aan zijn nek en ruggengraat veroorzaakte.

Maar ondanks de druk en marteling bleef hij zeggen: “Ik ben onschuldig!”
Ondanks de grote druk om valse televisiebekentenissen te verkrijgen en om samen te werken met het ministerie van Inlichtingen, gaf Mustafa Salehi zich nooit over aan de eisen van de ondervragers en inlichtingendiensten, maar hield hij zijn onschuld vol.

Iran, 8 augustus 2020 – Mostafa Salehi, een demonstrant die werd gearresteerd tijdens de opstand van december 2017 / januari 2018 in heel Iran, werd geëxecuteerd ondanks een massale wereldwijde campagne waarin werd opgeroepen tot het beëindigen van executies in Iran onder het regime van de mullahs. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben krachtige veroordelingen uitgesproken na de executie van Salehi en benadrukken dat deze onmenselijke maatregelen het bewind van de mullahs niet zullen verlengen.

De Hands Off Cain Human Rights Association in Italië heeft op 6 augustus een verklaring afgelegd waarin deze executie wordt veroordeeld. “[Salehi] was onschuldig en werd ter dood veroordeeld vanwege extreme druk die werd uitgeoefend door de inlichtingendiensten van de Revolutionaire Garde (IRGC).

Het Franse Comité voor een democratisch Iran heeft een verklaring afgelegd waarin deze executie wordt veroordeeld. “Het lijkt erop dat het heersende regime in het licht van publieke dissidenten en een voortdurende rebelse status in Iran geen andere oplossing heeft dan zijn toevlucht te nemen tot toenemende executies … Deze executie zendt een duidelijke boodschap van de religieuze dictatuur naar de jongere generatie van Iran,”

Het Canadese Comité van Vrienden van een Democratisch Iran legde op 5 augustus ook een dringende verklaring af en voegde eraan toe: “Mostafa Salehi werd de toegang tot een advocaat ontzegd en zijn executie komt neer op de verdwijningen die eerder door de rechterlijke macht werden gezien onder toezicht van Ebrahim Raisi, die hij was zelf lid van de beruchte ‘Death Committees’ tijdens de massamoord op politieke gevangenen in 1988. We roepen de Verenigde Naties op om het Iraanse regime te veroordelen voor deze willekeurige executie. We benadrukken ook dat nalatigheid een groen licht zal zijn voor het Iraanse regime voor verdere executies. Om meer misdaden te voorkomen, moet de VN een onafhankelijke onderzoeksmissie sturen om de gevangenissen van Iran te bezoeken en de gevangenen te interviewen. We roepen op tot maatregelen om de levens van de overgebleven politieke gevangenen te redden. ”

Dominique Attias, eerste vice-president van de Federations of European Bars, met meer dan een miljoen advocaten, schreef in dit verband: “Stop met executies. In de zomerse hitte heeft een teleurstellende executie door het Iraanse regime plaatsgevonden. De 30-jarige politieke gevangene Mostafa Salehi werd gearresteerd wegens zijn deelname aan de protesten van december 2017. Er zijn onmiddellijke reacties nodig van de Europese Unie en Frankrijk. Stilte betekent samenwerking. ”

Wetgevers uit België veroordeelden de executie van Mostafa Salehi door het Iraanse regime en de aanhoudende mensenrechtenschendingen in Iran, in een brief aan Josepp Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken.

Geachte minister, Josep BORRELL,
Zoals u weet, verkeert de situatie van de mensenrechten in Iran in een zeer trieste toestand. Het bloedbad van 1988, een misdaad tegen de menselijkheid, bleef 32 jaar onbestraft, dit bloedbad werd door Amnesty International in 200 pagina’s gerapporteerd.
Geachte heer, op woensdag 5 augustus 2020 heeft de Iraanse regering Mostafa Salehi opgehangen in de Dastgerd-gevangenis in de stad Isfahan. Salehi, 30 jaar oud, was een van de gevangenen die in Isfahan werden gearresteerd na de opstand van december 2017-januari 2018. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld wegens “het leiden van de Kahrizsang-rellen in de stad Najafabad”.
Amnesty International veroordeelt de executie van Mustafa Salehi. De executie van Mostafa Salehi toont eens te meer aan dat de Iraanse autoriteiten eerder wraak dan gerechtigheid zoeken.
Wij willen uw aandacht vestigen op de aanhoudende schendingen van de mensenrechten in Iran, met name de executie van een demonstrant. We zijn ernstig bezorgd over de mishandeling en marteling van degenen die zijn gearresteerd bij de protesten tegen het regime en de doodvonnissen die tegen hen zijn uitgesproken.
Wij veroordelen krachtig de doodvonnissen tegen Iraanse burgers die deelnemen aan protesten en dringen aan op de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van deze gevangenen en een onmiddellijke stopzetting van deze ophangingen. Wij dringen er bij de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, de heer Joseph Borrell, op aan om de executie van Mostafa Salehi krachtig te veroordelen. Zwijgen en inactiviteit zijn contraproductief en zouden door het Iraanse regime verkeerd kunnen worden opgevat als groen licht van de Europese Unie naar Teheran om door te gaan met schendingen van de mensenrechten. We herhalen ons uitgesproken standpunt dat de betrekkingen van de EU met Iran afhankelijk moeten zijn van het stopzetten van executies en duidelijke vooruitgang op het gebied van de eerbiediging van de mensenrechten.