8 oktober 2020 – De doodstraf wordt geleidelijk van de lijst met wettelijke straffen geschrapt in de wereld van vandaag. Het administratieve regime is niet van plan het op te heffen de doodstraf in Iran. Integendeel, ze verdedigen en ondersteunen uitgebreid gebruik van deze straf.
De vraag is: gebruikt de Iraanse rechterlijke macht de doodstraf in Iran als een juridisch vonnis, of als instrument voor onderdrukking?
Het Iraanse regime heeft de afgelopen vier decennia duizenden mensen geëxecuteerd. Dit omvat de slachting van 30.000 politieke gevangenen in 1988.

De ontwikkelingen van de afgelopen maanden getuigen dat het regime zijn toevlucht heeft genomen tot de executie van demonstranten na de Opstand van november 2019. Geteisterd door onherstelbare binnenlandse en internationale crises, is het regime vastbesloten openbare protesten voorkomen.
Ze geloven dat ze het publiek zouden kunnen terroriseren door doodvonnissen uit te vaardigen en zo een mogelijke toekomst te voorkomen protesten. Ze proberen elke stem van protest en alle oproepen tot vrijheid te verstikken in de chaotische situatie die heerst Iran.

In veel gevallen van de afgelopen maanden beschuldigde het regime de demonstranten die in voorgaande jaren waren gearresteerd van “corruptie” Aarde.”
Volgens artikel 183 van de Islamitische strafwet behoren de straffen voor “corruptie op aarde” tot de zwaarste, inclusief de doodstraf. Ondanks wereldwijde verontwaardiging executeerde het administratieve regime Navid Afkari, een 27-jarige worstelkampioen, op 12 september 2020. De buitengerechtelijke executie werd haastig uitgevoerd, zonder het slachtoffer, zijn familie, in te lichten of zijn advocaat, en verontwaardigde internationale en binnenlandse publieke opinie. Mostafa Salehi was een van de demonstranten die tijdens de protesten in december 2017-januari waren gearresteerd 2018. Hij werd op 5 augustus 2020 opgehangen in de Dastgerd-gevangenis van Isfahan. Beide slachtoffers waren tijdens hun detentie en tijdens hun verhoor gruwelijk gemarteld. Ze werden gedwongen te maken valse bekentenissen tegen zichzelf. Ze kregen ook geen toegang tot juridisch advies. Beiden ontkenden het beschuldigingen tegen hen ingediend tijdens alle fasen van hun schijnprocessen.

Eind september werden in Iran in 2020 minstens 200 mensen geëxecuteerd. Dit omvat vijf vrouwen en vier mensen die minderjarig waren op het moment van hun misdaad. Ten minste 18 mensen werden ook geëxecuteerd wegens drugsgerelateerde aanklachten. Bovendien zijn in Iran minstens zeven politieke gevangenen geëxecuteerd. Een gedeeltelijke lijst van de politieke gevangenen uitgevoerd is als volgt:
De namen van de geëxecuteerde politieke gevangenen zijn als volgt: Mostafa Salimi, Abdolbaset Dahani, Hedayat Abdollahpour, Sabre Sheikh Abdollah, Diako Rasoulzadeh, Mostafa Salehi, Navid Afkari Sangar.

Deze executies veroorzaakten enorme publieke verontwaardiging. Gebruikers van sociale media hebben miljoenen keren getweet #StopExecutionsinIran en de Perzische hashtag van #DoNotExecute. Op deze manier spraken ze hun afkeuring uit over de doodstrafkwesties, gehandhaafd en uitgevoerd in Iran.
De Iraanse rechterlijke macht is echter hard blijven optreden tegen demonstranten en politieke gevangenen en druk uitoefenen op hen door zware gevangenisstraffen op te leggen.
De Iran Human Rights Monitor dringt er bij alle mensenrechtenorganisaties, de VN en de Hoge Commissaris op aan Mensenrechten, evenals de Mensenrechtenraad, de speciale rapporteur voor willekeurige executies en de
Speciale rapporteur voor mensenrechten in Iran om dringende maatregelen te nemen om de executies in Iran te stoppen.

Hieronder volgen de namen van 32 politieke gevangenen in de dodencel in Iran:

 1. Amir Hossein Moradi
 2. Saeed Tamjidi
 3. Mohammad Rajabi
 4. Amir Hossein Moradi, Saeed Tamjidi en Mohammad Rajabi werden allemaal ter dood veroordeeld wegens hun deelname aan November 2019 protesten in Teheran en voor het zijn van ‘oproerleiders’ volgens de rechterlijke macht van het regime.
  Amir Hossein werd na zijn arrestatie tijdens ondervragingen brutaal geslagen door veiligheidstroepen. Volgens een bron dicht bij zijn familie, zei hij dat hij werd blootgesteld aan elektrische schokken en vertelde hij dat als hij niet meewerkte, zijn verblijf in eenzaamheid zou worden verlengd. Hij zei ook dat een agent op zijn borst stond en zijn ribbenkast beschadigde. Mohammad Rajabi en Saeed Tamjidi hebben gezegd dat ze zijn geschopt, ondersteboven zijn opgehangen en herhaaldelijk zijn geslagen. De ‘bekentenissen’ van Amir Hossein werden door de rechtbank als bewijs gebruikt om ze alle drie te veroordelen. Hij vertelde de rechter tijdens zijn
  proces dat hij onder foltering moest bekennen en zijn bekentenissen introk. Saeed en Mohammad vluchtten naar Turkije na de arrestatie van Amir Hossein, maar werden teruggevoerd naar Iran, waar ze waren gearresteerd.
 5. Hadi Kiani
 6. Mehdi Salehi Qaleh Shahrokhi, 37 – Getrouwd, vader van een 7-jarige dochter
 7. Mohammad Bastami, 28 – Getrouwd
 8. Majid Nazari Kondari
 9. Abbas Mohammadi, 29 – Getrouwd, vader van twee kinderen.
  De 2e afdeling van de Revolutionaire Rechtbank van Isfahan veroordeelde Hadi Kiani, Mehdi Salehi, Mohammad Bastami,Majid Nazari en Abbas Mohammadi ter dood gebracht in maart. Hadi werd op 10 maart 2019 vastgehouden wegens deelname aan landelijke protesten in januari 2018. Hij werd gemarteld tijdens verhoren gedurende ten minste 40 dagen na zijn arrestatie.
  De revolutionaire rechtbank had acht verslagen van vaag omschreven beschuldigingen van nationale veiligheid tegen de vijf ingediend Iraanse ter dood veroordeelde demonstranten, waaronder “corruptie op aarde”, “moharebeh” (vijandschap tegen God) en “baghi” (gewapende opstand) door het gebruik van vuurwapens.
 10. Mohammad Keshvari
 11. Mohammad Keshvari werd wegens zijn rol in de protesten van november 2019 vastgehouden. Hij werd ter dood veroordeeld door de Revolutionaire rechtbank op 28 juni.
 12. Mohayeddin Ebrahimi, De Koerdische politieke gevangene werd ter dood veroordeeld na een oneerlijk proces dat steunde op “bekentenissen” verkregen zonder de aanwezigheid van een advocaat en onder foltering en andere vormen van mishandeling. Hij werd op 4 november 2017 neergeschoten door veiligheidstroepen terwijl hij werkte als portier en werd ondanks de zijne gearresteerd verwondingen. Ebrahimi wordt vastgehouden in de centrale gevangenis van Urmia. Hij is getrouwd en heeft een gehandicapt kind.
 13. Heidar Ghorbani, De Iraanse Koerdische gevangene Heidar Ghorbani, 47, loopt het risico geëxecuteerd te worden wegens “gewapende rebellie tegen de staat” (baghi), ondanks ernstige schendingen van het eerlijke proces en de rechtbank die bevestigt dat hij nooit gewapend was. Zijn overtuiging is gebaseerd op door marteling besmette “bekentenissen”, verkregen terwijl hij met geweld werd verdwenen.
 14. Hamid Rast Bala
 15. Farhad Shakeri
 16. Kabir Saadat Jahani
 17. Mohammad Ali Arayesh
 18. Isa Eid Mohammadi
 19. Taj Mohammad Khormalie
 20. Hakim Azim Gorgig19. Abdolrahman Gorgig
 21. Hossein Varasteh Soleimani, De negen soennitische gevangenen die in de Vakilabad-gevangenis in Mashhad worden vastgehouden, zijn ter dood veroordeeld door de Revolutionaire rechtbank van Mashhad sinds 2019 op beschuldiging van overspel.
 22. Anvar Khezri
 23. Kamran Sheikhe
 24. Farhad Salimi
 25. Ghasem Abesteh
 26. Khosro Besharat
 27. Ayoub Karimi
 28. Barzan Nasrollah, De zeven Iraanse soennitische politieke gevangenen bevinden zich momenteel in de Rajaie Shahr-gevangenis in Karaj ten westen van Teheran. De mannen zijn in 2009 gearresteerd voor de moord op Abdolrahim Tina, een soennitische geestelijke. Ze zijn ook aangeklaagd met “optreden tegen de nationale veiligheid”, “propaganda tegen de staat verspreiden”, “lidmaatschap van salafistische groeperingen”, “Corruptie op aarde” en “moharebeh” of oorlog voeren tegen God. Ze hebben de moord op de soennitische geestelijke ontkend en zeggen van wel. Ze hebben de moord op de soennitische geestelijke ontkend en zeggen dat ze uitsluitend zijn gearresteerd voor hun religieuze activiteiten. Iran is een overwegend sjiitisch land en het regime discrimineert de soennitische minderheid. Farhad Salimi, is een 42-jarige soennitische geestelijke uit Saqqez, in het westen van Iran. Eenenveertigjarige Qasem Abasteh, Davoud Abdollahi, die getrouwd is en vader is van twee, en de 36-jarige Kamran Sheikheh komen allemaal uit Mahabad, ook in West-Iran.
  De mannen hebben gezegd dat ze tijdens hun eerste detentie zwaar zijn gemarteld om valse bekentenissen af te leggen. Over de afgelopen 11 jaar is hun medische behandeling geweigerd en zijn ze in de gevangenis onder druk gezet.
 29. Davoud Abdollahi, Hij werd in 2009 gearresteerd. Deze gevangene is een soennitische gedetineerde en wordt vastgehouden in de Gohardasht-gevangenis in Karaj.
 30. Hossein Silawi
 31. Ali Khasraji
 32. Naser Khafajian (Khafaji)

De procedure die leidde tot de veroordeling en veroordeling van de mannen was volgens Amnesty buitengewoon oneerlijk
Internationale. De mannen hebben gezegd dat ze maandenlang in eenzame opsluiting werden vastgehouden in een ministerie van inlichtingen
detentiecentrum in Ahvaz, zonder toegang tot hun families en advocaten, en werden onderworpen aan foltering en ander ziek
behandeling door hun ondervragers om te “bekennen”, wat naar verluidt resulteerde in het breken van hun ribben of handen.
32. Shaker Behrooz
De 32-jarige Koerdische politieke gevangene Shaker Behrouz werd ter dood veroordeeld door Afdeling 2 van de Orumiyeh Revolutionair
Rechtbank. Het doodvonnis werd op donderdag 10 september 2020 aan zijn advocaat bekendgemaakt. Hij werd erin gemarteld
valse “bekentenissen” afleggen.