10 oktober 2020 – Mensenrechtenactivisten en verbannen Iraniërs roepen op om de strijd tegen de doodstraf in Iran massaal op te voeren. Tal van gearresteerde demonstranten en politieke gevangenen lopen daar acuut gevaar voor executie. Ze hebben dringend de solidariteit van de wereldgemeenschap nodig. De VN en de EU zouden de middelen die tot hun beschikking staan moeten gebruiken om druk uit te oefenen op het regime van Teheran inzake mensenrechtenkwesties.
Ter gelegenheid van de Werelddag tegen de doodstraf vond op 8 oktober voor het gebouw van de Rijksdag in Berlijn een bijeenkomst plaats waar mensenrechtenactivisten en Iraanse ballingen opriepen tot effectieve internationale maatregelen tegen de executies en mensenrechtenschendingen in Iran.

De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf die het fundamentele mensenrecht op leven en waardigheid schendt. Terwijl steeds meer landen over de hele wereld de doodstraf afschaffen, zet de dictatuur van Teheran haar gruwelijke executiepraktijk voort. In Iran zijn executies een middel van het regime om de bevolking met behulp van terreur te onderdrukken.

De bijeenkomst in Berlijn herdacht de executie van de Iraanse atleet Navid Afkari in september 2020. De 27-jarige werd ter dood veroordeeld wegens deelname aan burgerprotesten tegen de dictatuur. De executie, waarmee het regime in Iran al zijn wreedheid en onmenselijkheid toonde, wekte wereldwijd weerzin en afschuw op. Duizenden Iraniërs veroordeelden de executie op sociale media. Er volgde een internationale golf van protesten, waarbij ook de Duitse federale regering zich aansloot.
Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de executies in Iran

In een persbericht van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken op 14 september 2020 stond: “We zijn geschokt dat de doodstraf tegen de atleet Navid Afkari afgelopen zaterdag in Iran is uitgevoerd. Onze condoleances gaan uit naar de familieleden en vrienden die, net als de internationale sportgemeenschap, om hem rouwen. De federale regering veroordeelt deze executie, die werd uitgevoerd ondanks internationale protesten en verzoeken om opschorting, met klem. Er waren ernstige twijfels over de rechtsstatelijkheid van de procedure en we nemen ook de beschuldigingen dat Navid Afkari alleen een bekentenis heeft afgelegd door middel van marteling zeer serieus. De Duitse regering heeft in Teheran verschillende keren en op een zeer hoog diplomatiek niveau campagne gevoerd voor de opschorting van het doodvonnis tegen Navid Afkari. De federale regering hecht veel belang aan het recht op vrijheid van meningsuiting. Het standpunt van de federale regering over de doodstraf is ook duidelijk: het is een wrede en onmenselijke vorm van straf die we onder alle omstandigheden afwijzen. We roepen op tot een eerlijk proces voor al degenen die in verband met de protesten in Iran worden vastgehouden en eisen dat er geen verdere doodvonnissen worden opgelegd of uitgevoerd.“

Tijdens de bijeenkomst in Berlijn riepen mensenrechtenactivisten de wereldgemeenschap op om gevolg te geven aan de mondelinge veroordelingen. Het protest mag niet beperkt blijven tot woorden. De internationale gemeenschap mag niet werkeloos toekijken bij de systematische repressie die het regime van Teheran tegen zijn eigen volk uitoefent. Gezien de aanhoudende verwoestende schendingen van de mensenrechten moet Europa zijn politiek ten aanzien van Iran kritisch herzien en een heroverweging in gang zetten.

In Berlijn werd opgeroepen om de campagne tegen de doodstraf in Iran massaal op te voeren. Volgens mensenrechtenactivisten lopen tal van gearresteerde demonstranten en politieke gevangenen daar acuut gevaar voor executie. Ze hebben dringend de solidariteit van de wereldgemeenschap nodig.
Solidariteit van geëngageerde persoonlijkheden uit de politiek en de samenleving

Om de bijeenkomst in Berlijn te volgen waren mensen uit heel Duitsland met elkaar verbonden via een videoconferentie. In talrijke toespraken veroordeelden geëngageerde persoonlijkheden uit de politiek en de samenleving de schendingen van de mensenrechten en executies in Iran.
Onder degenen die met groeten of toespraken aan het evenement hebben bijgedragen waren onder anderen Rita Süssmuth, die vele jaren president van de Duitse Bondsdag was, Norbert Lammert, voormalig president van de Bondsdag en huidig voorzitter van de Konrad-Adenauer-Stiftung, Martin Patzelt, lid van het Mensenrechtencomité van de Bondsdag, en verschillende leden van de Bondsdag en de Landsdagen.

Ze veroordeelden de executies en schendingen van de mensenrechten in Iran en wezen erop dat het regime van Teheran elke vorm van burgerprotesten strafbaar stelt en degenen die kritiek hebben op het regime wreed vervolgt.
De toespraken benadrukten dat elke beschaafde staat verplicht is de mensenrechten in acht te nemen. De systematische schendingen van de mensenrechten in Iran zijn geen interne kwestie voor het land. Als het regime de burgers en hun mensenrechten niet beschermt, hebben andere regeringen de verantwoordelijkheid om op te komen voor de mensenrechten van de mensen in Iran.

In een schriftelijke groet zei Christian Stäblein (foto), bisschop van de Evangelische Kerk van Berlijn, Brandenburg en de Silezische Oberlausitz, onder andere:
“In onze gedachten en met onze gebeden zijn wij bij allen die ten onrechte in de gevangenis zitten, naar allen die niet weten wat er met hun familieleden is gebeurd, die rouwen, lijden en wanhopen.” Bisschop Stäblein beschreef de huidige situatie in Iran als “voor ons nauwelijks voor te stellen” en verwees naar marteling, seksueel geweld, schijnexecuties en doodvonnissen. “U vindt mij aan uw zijde bij de inzet voor een Iran waar het mogelijk is dat alle mensen hun mening kunnen uiten, ongeacht hun religieuze overtuiging, huidskleur, seksuele identiteit of afkomst.” De waardigheid van ieder mens moet gegarandeerd en verdedigd worden.

Solidariteit met de slachtoffers van de terreur van het Iraanse regime: een muzikale bijdrage van mensenrechtenverdedigster Christiane Gerhardt

Oproep aan de wereldgemeenschap: misdaden tegen de menselijkheid moeten consequenties hebben
De bijeenkomst in Berlijn herinnerde eraan dat tijdens de burgerprotesten in Iran in november 2019, volgens mensenrechtenactivisten, meer dan 1500 demonstranten door troepen van het regime werden gedood. Deze door de staat georganiseerde massamoord vond plaats op bevel van de gehele leiding van het regime.

De recente executies van demonstranten laten zien dat de staatsmoorden op degenen die betrokken zijn bij de burgerprotesten doorgaan. De systematische uitroeiing van oppositieleden wordt beschouwd als een misdaad tegen de menselijkheid. Het regime van Teheran maakt zich dus schuldig aan ernstige schendingen van het internationaal recht.

Familieleden van executieslachtoffers eisen gerechtigheid

Iraanse ballingen die deelnamen aan de demonstratie in Berlijn riepen de internationale gemeenschap op om het Iraanse regime duidelijk te maken dat dergelijke misdaden ernstige gevolgen zullen hebben. Zolang politieke critici, demonstranten en andersdenkenden in Iran worden geëxecuteerd, mag er geen uitbreiding van de betrekkingen met het regime plaatsvinden. De VN en de EU zouden de middelen waarover zij beschikken moeten gebruiken om druk uit te oefenen op het regime inzake mensenrechtenkwesties.

Er moet politieke druk worden uitgeoefend om ervoor te zorgen dat het regime in Iran de mensenrechten respecteert, met inbegrip van de vrijheid van meningsuiting, meningsuiting en vergadering. Er moet een einde komen aan de executies en schendingen van het internationaal recht! Naleving van de mensenrechten moet worden gezien als de belangrijkste richtlijn voor gedrag ten opzichte van het regime in Teheran.

Schaf de doodstraf af!

Mensenrechtenactivisten in Berlijn riepen op tot onmiddellijke bevriezing van executies en afschaffing van de doodstraf in Iran. De onrechtvaardige rechterlijke macht in Iran, die fungeert als onderdrukkingsinstrument, spreekt elke dag nieuwe doodvonnissen uit. In verhouding met de bevolkingsomvang zijn er in geen enkel land meer executies dan in Iran. Duizenden gevangenen in het land worden met executie bedreigd, onder wie politieke gevangenen en leden van minderheden.

De gerechtelijke processen in Iran voldoen nooit aan internationale wettelijke normen. In Iran worden veel mensen geëxecuteerd voor daden die volgens het internationaal recht helemaal geen strafbaar feit zijn en die in geen geval mogen leiden tot de doodstraf. Vaak zijn doodvonnissen gebaseerd op “bekentenissen” die zijn verkregen door middel van marteling.

Stop executies van minderjarigen!

Het regime in Teheran blijft zich houden aan de islamitische wetten die het zelfs mogelijk maken negenjarige meisjes en 15-jarige jongens ter dood te veroordelen. De heersers in Iran negeren daarmee de internationaal geldende mensenrechtenwetgeving. Die verbiedt strikt en zonder uitzondering de toepassing van de doodstraf tegen minderjarigen.

Zowel het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind als het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten – beide geratificeerd door Iran – verbieden de executie van mensen die jonger waren dan 18 toen ze het misdrijf waarvan ze beschuldigd worden pleegden. Minderjarigen worden echter nog steeds ter dood veroordeeld en geëxecuteerd in Iran.
In april 2020 werden in enkele dagen tijd twee jonge gevangenen die als minderjarige ter dood waren veroordeeld geëxecuteerd. Michelle Bachelet, het hoofd van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, veroordeelde de executies op 22 april 2020 krachtig. Deze duidelijk illegale procedure is onvergeeflijk en kan niet worden gerechtvaardigd. “Ik roep de Iraanse autoriteiten nogmaals op om te voldoen aan internationale mensenrechtenverplichtingen, de executie van minderjarige delinquenten stop te zetten en al deze doodvonnissen in te trekken.“
Maak een einde aan de straffeloosheid voor misdaden tegen de menselijkheid!
Tijdens de bijeenkomst in Berlijn verwezen Iraanse ballingen ook naar de massa-executies van 1988, waarbij naar schatting 30.000 politieke gevangenen in Iran omkwamen. Het bloedbad in de gevangenis van 1988 is een van de wrede climaxen in de vervolging van oppositie en andersdenkenden in Iran en is een van de ernstigste mensenrechtenschendingen die door het heersende regime daar zijn gepleegd.

Tot op de dag van vandaag zijn de massa-executies nog steeds onopgelost en onbestraft. Niemand is verantwoordelijk gehouden voor dit bloedbad. Uit documenten blijkt dat veel hoge functionarissen van het huidige regime in Iran rechtstreeks betrokken waren bij het bloedbad in 1988.

De straffeloosheid heeft voor het heden ernstige gevolgen, namelijk dat de executies en ernstige mensenrechtenschendingen in Iran tot op de dag van vandaag voortduren. Mensenrechtenactivisten roepen op om de daders en degenen die verantwoordelijk zijn voor de massa-executies volgens het internationaal recht te vervolgen. Dergelijke misdaden tegen de menselijkheid mogen niet ongestraft blijven, ongeacht wanneer ze zijn gepleegd.