15 juli 2022 – Mensenrechtenactivisten roepen de VN en de Europese Unie op om effectieve maatregelen te nemen tegen het toenemende aantal executies in Iran. Er moet massale internationale druk worden uitgeoefend om de executies in Iraanse gevangenissen te stoppen.

Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: alleen al in de eerste zes maanden van 2022 werden meer dan 250 gevangenen geëxecuteerd in Iraanse gevangenissen. Het aantal executies is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal niet-gemelde gevallen is zeer waarschijnlijk nog hoger. Alleen al in mei en juni 2022 werden minstens 140 mensen geëxecuteerd. Gedurende deze maanden waren er massale burgerprotesten tegen het regime in veel Iraanse steden, waarop de machthebbers reageerden met repressie en executies.

[nee-tegen-de-doodstraf-]

Vigilius in Berlijn: Iraniërs in ballingschap en mensenrechtenactivisten roepen op om de executies in Iran te stoppen.

Onder degenen die sinds begin 2022 zijn geëxecuteerd, waren zes vrouwen en 67 leden van de Baloch-etnische minderheid. Deze etnische groep leeft voornamelijk in de zuidoostelijke Iraanse provincie Sistan-Baluchistan, die wordt beschouwd als het armenhuis van het land. Het Baloch-volk wordt gediscrimineerd en vervolgd door het regime van Teheran vanwege hun etniciteit en hun soennitische geloof, en veroordeeld tot zware straffen onder zwakke voorwendselen.

De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf die het fundamentele mensenrecht op leven en waardigheid schendt. Terwijl steeds meer landen over de hele wereld de doodstraf afschaffen, zet de dictatuur van Teheran zijn wrede praktijk van executies voort. In Iran zijn executies een middel om de bevolking te onderdrukken.

In zijn meest recente rapport over de mensenrechtensituatie in Iran sprak de secretaris-generaal van de VN ook zijn diepe bezorgdheid uit over de executies onder het regime van Teheran. Bij de presentatie van het rapport op 21 juni wees plaatsvervangend Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nada al-Nashif op het toenemende aantal executies. Volgens hen waren er in 2020 ongeveer 260 executies in Iran en vorig jaar minstens 310. Volgens de VN werden alleen al in de eerste drie maanden van 2022 meer dan 100 executies geregistreerd.

Tussen 1 januari en 20 maart van dit jaar werden “minstens 105 mensen” geëxecuteerd in Iran, zei al-Nashif. Tussen augustus 2021 en maart 2022 zijn ook ten minste twee minderjarigen geëxecuteerd. Minstens 85 minderjarigen in de dodencel van Iran lopen het risico geëxecuteerd te worden.

Mensenrechtenactivisten hebben de VN en de Europese Unie opgeroepen om effectieve actie te ondernemen om de ongebreidelde executies in Iran te stoppen. Er moet massale internationale druk worden uitgeoefend om de executies in Iraanse gevangenissen te stoppen. Het regime van Teheran moet op internationaal niveau verantwoordelijk worden gehouden voor zijn executie-praktijken, die in strijd zijn met het internationaal recht.