11 februari 2020 – Begin februari sprak een rechtbank in Teheran het definitieve vonnis uit tegen drie vrouwenrechtenactivisten die sinds april 2019 in hechtenis zitten omdat ze vreedzaam tegen de verplichte sluier hebben geprotesteerd.

Yasmin Aryani, 23, (foto links) en haar moeder Monireh Arabshahi (foto midden) werden elk veroordeeld tot negen jaar en zeven maanden in de gevangenis, terwijl haar partner Mojgan Keshavarz een gevangenisstraf van 12 jaar en zeven maanden kreeg. De rechterlijke macht van het regime in Teheran, dat fungeert als een instrument van onderdrukking, beschuldigt hen van "misdaden tegen de staatsveiligheid, propaganda tegen de staat, het aanzetten tot prostitutie en het beledigen van islamitische heiligdommen."

De advocaten van de drie vrouwen mochten in augustus 2019 en februari 2020 niet de verdediging voeren tijdens de rechtszaak tegen vrouwenrechtenactivisten. In augustus werden de drie activisten veroordeeld tot in totaal 55 jaar gevangenisstraf, wat resulteerde in tal van internationale protesten.

Yasmin Aryani, Monireh Arabshahi en Mojgan Keshavarz werden in april 2019 gearresteerd in Teheran. De drie vrouwenrechtenactivisten hadden op internationale vrouwendag in maart 2019 hun hoofddoeken (foto) afgedaan in de metro van Teheran en ter ere van Vrouwendag bloemen uitgedeeld aan de vrouwelijke passagiers. Op internet circuleren video’s van dit protest voor vrouwenrechten.

Yasmin Aryani had eerder deelgenomen aan verschillende vreedzame protesten voor vrouwenrechten en tegen onderdrukking. In het najaar van 2018 werd ze door een Revolutionaire Rechtbank veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf omdat ze in augustus 2018 deelnam aan een demonstratie voor sociale rechtvaardigheid in Teheran.

Het regime in Teheran demonstreert zijn extreme vrouwenhaat door vreedzame protesten voor de rechten van vrouwen te criminaliseren en door activisten die in opstand komen tegen onderdrukking en het verplicht dragen van sluiers op brute wijze te vervolgen en te straffen.

Met geweld afgedwongen sluierdracht

De islamitische wetten in Iran bepalen dat alle vrouwen en meisjes vanaf zeven jaar een hoofddoek en lange, brede kleding in het openbaar moeten dragen om haar- en lichaamscontouren te verbergen. Als gevolg van deze dwang worden dagelijks miljoenen vrouwen het doelwit van de zogenaamde "zenden-politie" en worden ze het slachtoffer van intimidatie, geweld en opsluiting.

Volgens het internationaal recht schendt de verplichting tot het dragen van de sluier de fundamentele mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van denken, het geweten en de godsdienst, evenals de privacy van vrouwen en meisjes.

Onder het regime van Teheran wordt de plicht  om het haar van vrouwen en meisjes te bedekken op gewelddadige en vernederende wijze afgedwongen met arrestaties en straffen. Dit is in strijd met de waardigheid van vrouwen en meisjes en is een vorm van wrede en vernederende behandeling die fundamenteel verboden is volgens het internationaal recht, en die neerkomt op foltering.

Mensenrechtengroeperingen roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die in Iran worden vastgehouden voor het bepleiten van vrouwenrechten. De wereldgemeenschap moet sterk opkomen voor de vrouwen die in Iran worden vervolgd voor hun opstaan tegen discriminatie en mensenrechtenschendingen.