Het vonnis tegen Toomaj Salehi is alleen de top van de ijsberg van de misdaden die van de oceaan van bloed uitsteekt.
Politieke gevangen Shahriar Bayat, Shahab Nadali, Abbas en Habib Deris, Reza Resaie, Adel Khoshkar en Mujahed Korkur en honderden anderen van landgenoten van Koerd, Baloch, Arab, Fars en Turk staan in de rij van executie.

Het was de 14e week van “dinsdagen van Nee tegen executies” toen het bericht van doodvonnis van de protest kunstenaar en politieke gevangene Toomaj Salehi was verspreid.

Tegenwoordig is Toomaj de tweede naam van alle naamloze mensen die de afgelopen dagen, weken en maanden in anonimiteit en onschuld zijn opgehangen en geëxecuteerd.

Toomaj’s naam en zijn populariteit en het feit dat hij naar de galg werd gesleept, zijn de luide echo’s van de onderdrukkingskreet van het hele Iraanse volk tegen de onrechtvaardige executie van jongeren, deze keer maar onder de naam van vrijheidskunstenaar, bereikte het de oren van de hele wereld, dat dit doodvonnis de top van de ijsberg is, en onder welke valse voorwendselen en in welke onrechtbanken doodt de regering de jeugd en het volk van Iran door de mensenrechten op grove wijze te schenden!

Deze bittere en wrede realiteit werd geassocieerd met de naam Toomaj, net als toen Iran met de naam Zjina in opstand gekomen, en de wereld zich bewust werd van de diepte van de ramp in dit land.

Wij, de stakers van de “Dinsdagen van Nee tegen de executies” campagne in de Ghezelhesar gevangenis herinneren alle mensen, instellingen en mensenrechtenverdedigers eraan dat Toomaj en het doodvonnis van Toomaj slechts een top van de ijsberg is van de misdaden en mensenrechtenschendingen in deze dictatoriale regering, die uit de oceaan van bloed uitsteekt; En misschien kan dit worden voorkomen door de roep van publieke protesten tegen doodvonnissen te laten horen,

Wij beschouwen het als onze morele en menselijke plicht om onze staking en protest voort te zetten en te proberen de strop uit de nek van Toomaj en alle naamloze Toomaj gevangenen te verwijderen, die net als hij, ondanks hun onschuld ter dood zijn veroordeeld in strijd met hun fundamentele rechten,

Politieke gevangenen zoals Shahriar Bayat en Shahab Nadali in de Evin-gevangenis, die onlangs ter dood zijn veroordeeld, of Abbas en Habib Deris, Reza Rasaei, Adel Khoshkar en Mujahid Korkur, die na de definitieve goedkeuring van hun doodvonnis, samen met honderden van landgenoten binnen Koerden, Balochis, Arabieren, Fars en Turken enz. staan in de rij voor executie in de Ghezelhesar gevangenis en andere gevangenissen,

Wij zijn van mening dat we het principe van de doodstraf als een “onomkeerbaar” vonnis moeten bestrijden, en op deze manier mogen we de duizenden gevangenen van misdrijven, zoals drugsgevangenen niet vergeten, die in het algemeen het slachtoffer zijn van verkeerde structuren, armoede en diepe klassenverschillen en corruptie die het land beheerst,

Ghezelhesar gevangenis -28 april 2024

Ondertekend door: Zartosht Ahmadiraghab, Sepehr Emam Jumeh, Luqman Aminpour, Ahmad Reza Haeri, Maisam Dehbanzadeh, Reza Salmanzadeh, Hamze Sawari, Saeed Masouri, Reza Mohammad Hosseini, Saman Yasin.