1 juni 2024 – “Dergelijke aanvallen schenden niet alleen het mensenrecht op leven en persoonlijke veiligheid, maar zijn ook gericht op het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.”

Op 30 mei veroordeelden verschillende mensenrechtenexperts van de VN het geweld, de bedreigingen en de intimidatie waarmee journalisten die buiten Iran voor Perzisch-talige media werken, worden geconfronteerd. Medewerkers van de nieuwszenders Iran International, BBC News Persian, Deutsche Welle en Voice of America behoren tot de slachtoffers van dergelijke represailles.
Deze aanvallen op journalisten en mediaprofessionals die vanuit het buitenland verslag uitbrengen over Iran moeten worden gestopt en degenen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke daden moeten worden vervolgd.

De experts (van links naar rechts op de foto) zijn onder andere:

  • Irene Khan, speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting
  • Javaid Rehman, speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran
  • Morris Tidball-Binz, speciaal rapporteur van de VN voor buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies

De mensenrechtenactivisten uitten hun bezorgdheid over het feit dat doodsbedreigingen en intimidatie tegen medewerkers van Iran International in maart 2024 hadden geleid tot een aanval met een mes op een journalist die voor de omroep werkte in Londen. Dergelijke aanvallen schenden niet alleen het mensenrecht op leven en persoonlijke veiligheid, maar zijn ook gericht op het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en mediavrijheid, waaronder legitieme kritiek op het Iraanse regime.

“We zijn bezorgd dat deze aanvallen en bedreigingen een afschrikkend effect kunnen hebben op journalisten binnen en buiten Iran”, aldus de deskundigen.
Volgens de experts heeft het regime in Teheran sinds 2022 minstens 15 pogingen gedaan om Iraanse dissidenten in het Verenigd Koninkrijk te vermoorden of te ontvoeren. Dergelijke aanvallen tegen dissidenten en journalisten die over Iran berichten, hebben ook in andere landen plaatsgevonden.

De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen (RSF), die wereldwijd campagne voert voor de vrijheid van informatie, had in april al bericht over de toenemende grensoverschrijdende onderdrukking van Iraanse mediaprofessionals in het Verenigd Koninkrijk, waar de meeste journalisten wonen en werken die Iran hebben verlaten vanwege de verschillende beperkingen van de persvrijheid. Volgens RSF zit het Iraanse regime of zijn filialen achter veel gevallen van grensoverschrijdende repressie. RSF riep Teheran op om al deze aanvallen op de pers te stoppen. De Britse regering, maar ook de regeringen van andere landen waar Iraanse mediaprofessionals werken, moeten ervoor zorgen dat zij vrij en zonder angst binnen de landsgrenzen kunnen werken. Ook in Duitsland zijn Iraanse en in Iran geboren journalisten en verslaggevers al slachtoffer geweest van transnationale repressie.
verdere informatie