23 juni 2024 – NEE tegen de doodstraf! De internationale solidariteitscampagne voor de Iraanse singer-songwriter en rapper Toomaj Salehi heeft effect: het regime in Teheran heeft moeten toegeven aan de publieke druk en heeft het doodvonnis dat tegen hem was uitgesproken ingetrokken. Mensenrechtenactivisten blijven campagne voeren voor de vrijlating van Toomaj Salehi en alle andere gevangenen die vastzitten voor hun deelname aan de vrijheidsprotesten in Iran.

Toomaj Salehi (foto) werd in april 2024 ter dood veroordeeld omdat hij de protestbeweging voor democratie steunde en in zijn liedjes en openbare verklaringen kritiek uitte op de dictatuur in Iran. Het doodvonnis leidde tot een golf van verontwaardiging in Iran en daarbuiten.

De afgelopen weken zijn mensenrechtenactivisten een grote internationale solidariteitscampagne gestart om de bekende singer-songwriter te steunen. Onder degenen die opriepen om het doodvonnis te herroepen waren het VN-bureau voor de mensenrechten en parlementsleden, artiesten en muzikanten in verschillende landen. Het regime in Teheran moest toegeven aan de publieke druk en annuleerde het doodvonnis. De zaak wordt nu opnieuw voor de rechter gebracht. De campagne blijft de onmiddellijke vrijlating eisen van Toomaj Salehi, die wordt vastgehouden in de Dastgerd gevangenis in Isfahan.

Toomaj Salehi werd tijdens de golf van protesten in het najaar van 2022 gearresteerd omdat hij zich op sociale media solidair had verklaard met de demonstranten. Later werd hij aanvankelijk veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Intussen werd de 33-jarige singer-songwriter vrijgelaten en publiceerde hij een video waarin hij onthulde dat hij na zijn arrestatie in oktober 2022 was gemarteld en 252 dagen in eenzame opsluiting had gezeten. Daarna werd hij opnieuw gearresteerd en naar de Dastgerd gevangenis in Isfahan gebracht.

NEE tegen de doodstraf! Stop executies in Iran!

Mensenrechtenactivisten voeren campagne voor het stopzetten van alle executies en het afschaffen van de doodstraf in Iran. De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf. Het schendt het fundamentele mensenrecht op leven en waardigheid. Terwijl steeds meer landen over de hele wereld de doodstraf afschaffen, gaat de dictatuur in Teheran door met haar wrede executiepraktijken.

Executies als middel om de bevolking te onderdrukken

In Iran zijn executies een middel van het regime om de bevolking te terroriseren. Om verdere burgerprotesten tegen de dictatuur te voorkomen, neemt het regime steeds vaker zijn toevlucht tot de doodstraf. De processen waarin de doodvonnissen worden uitgesproken zijn willekeurig en onwettig. Doodvonnissen zijn vaak gebaseerd op “bekentenissen” die door foltering zijn verkregen. Veel politieke gevangenen die op basis van zwakke en verzonnen aanklachten ter dood veroordeeld zijn, dreigen geëxecuteerd te worden.