22 december 2009 – Reporters zonder Grenzen veroordeelt de strenge censuur maatregelen in Iran in verband met de dood van een dissidente geestelijke.
De uitvaartdienst voor grootayatollah Hussein Ali Montazeri op 21 december werd een protestactie tegen het regime in Teheran. In de stad Qom, ca. 130 km ten zuiden van Teheran,  begeleidden tienduizenden de dissidente geestelijke naar zijn graf.

Montazeri overleed op 19 december op de leeftijd van 87 jaar. Hij werd beschouwd als een van de meest invloedrijke geestelijken in Iran en was een scherp criticus van Ahmadinejad. Na de frauduleuze verkiezingen van afgelopen juni, heeft Montazeri de leiding ervan beschuldigd als dictators te heersen.

Vanwege de verwachte protesten waren de veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Demonstranten moesten al op de route naar Qom tegengehouden worden. Tegenstanders van het regime hebben gemeld dat bussen met begrafenisgasten aangehouden werden. Er werden arrestaties verricht. Toen in de begrafenisstoet leuzen als “dood aan de dictator“ klonken traden politieagenten massaal tegen de demonstranten op.

Getuigen zeiden dat de militie een moskee in Qom heeft bestormd  tijdens de toespraak van de zoon van Montazeri. Ruiten van het huis van de familie zouden gesneuveld zijn. De stroomvoorziening van de stad zou gedeeltelijk onderbroken zijn, en de situatie was nog steeds gespannen. Het was buitenlandse media verboden om verslag te doen vanuit Qom.

Intussen is de organisatie Reporters zonder Grenzen verbijsterd over nieuwe censuur in Iran in verband met de dood van ayatollah Montazeri. In een verklaring over 22 december zegt de organisatie onder meer: “Bij de begrafenisstoet werden ook journalisten gearresteerd. Zoals bij alle gebeurtenissen in de afgelopen tijd, die mogelijk kunnen leiden tot demonstraties, nemen de Iraanse autoriteiten vooraf draconische maatregelen tegen de media.”

“Terwijl de bevolking rouwt, censureert de overheid weer eens de nationale en internationale media,” bekritiseerde Reporters zonder Grenzen. Het ministerie van Cultuur heeft zondag de krantenredacteuren bevolen geen artikelen over Montazeri te publiceren… Een tv-verslag van de BBC over Montazeri werd zondag  kort na het begin van de uitzending geblokkeerd. Het bevatte een exclusief interview dat de dissidente geestelijke kort voor zijn dood aan de BBC gegeven had.

Het was de eerste keer sinds meer dan 20 jaar dat de ayatollah op de televisie te zien was. De abrupte onderbreking trof alle programma’s die werden uitgezonden via de satelliet “Hotbird 6”. … Kort na de aankondiging van de dood van ayatollah Montazeri werd ook internet op veel plaatsen traag. In Isfahan en Nadschafabad, de geboorteplaats van de ayatollah, werden telefoonlijnen onderbroken. “