De Internetjournaliste Fariba Pajooh schrijft voor kritische kranten in Iran en de internationale media. Ze is lid van de Internationale Federatie van Journalisten. Na haar arrestatie op 22 augustus 2009 werd ze eerst in afdeling 209 van de Evin gevangenis in Teheran, welke onder de Geheime Dienst valt, in eenzame opsluiting vastgehouden. Ze werd herhaaldelijk onderworpen aan verhoren en onder druk gezet om misdaden te bekennen die ze niet had begaan. Contact met haar advocaat werd geweigerd.

Een internationaal comité van journalisten van de Europese media heeft meegewerkt aan de campagne voor de vrijlating van Fariba Pajooh. Op 23 december 2009 werd ze vrijgelaten uit de gevangenis.

IRAN: oproep van Europese journalisten voor de vrijlating van Fariba Pajooh

2 december 2009

De Iraanse journaliste Fariba Pajooh werd op 22 augustus 2009 gearresteerd in haar huis in Teheran. Al bijna vier maanden zit zij opgesloten in de Evin-gevangenis, zij werd niet geïnformeerd over de aanklachten die tegen haar waren ingediend. Haar familie vond haar erg verzwakt toen ze haar in de gevangenis bezochten. Haar advocaat heeft haar dossiers nog steeds niet kunnen inzien.

Fariba Pajooh heeft alleen maar haar werk gedaan: informatie verstrekken. Wij, journalisten voor de Europese media, eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Fariba Pajooh.

Internationaal Comité voor de vrijlating van Fariba Pajooh

Reporters Zonder Grenzen – 47 rue Vivienne, 75002 Parijs – Frankrijk