07 januari 2010 – De organisatie Reporters zonder Grenzen (RSF) is verontrust over het eisen van de doodstraf voor de oppositie door de hoogste ambtenaren in Iran. De internationale gemeenschap moet ingeschakeld worden om executies te voorkomen.

RSF uitte felle kritiek op de arrestaties van journalisten in Iran. Sinds de recente massale demonstraties van de Iraanse oppositie op 27 december wordt er door veiligheidstroepen een “georganiseerde razzia” gehouden tegen de oppositie en vertegenwoordigers van de media. Met 42 gedetineerde journalisten is Iran ’s werelds grootste gevangenis voor de media, aldus de organisatie.

In een persbericht van Reporters zonder Grenzen van 6 januari staat onder andere: “Reporters zonder Grenzen (RSF) spreekt zijn verontrusting uit over de drastische vonnissen tegen journalisten in Iran, evenals over de geplande aanscherping van sancties tegen de oppositie. Op 4 januari werd de journalist Bahaman Ahamadi Amoee veroordeeld tot zeven jaar en vier maanden gevangenisstraf en 34 zweepslagen. Op dezelfde dag hebben 36 leden van het parlement en aanhangers van president Mahmoud Ahmadinejad een wetsontwerp ingediend waarin gedetineerde tegenstanders van de regering beschouwd worden als “Mohareb” (vijanden van God), die binnen vijf dagen na arrestatie moeten worden geëxecuteerd.”

“De eisen van de hoge Iraanse functionarissen voor de maximale straf voor gevangenen zijn alarmerend”, zegt RSF. “Het vormt een direct gevaar . Hardliners binnen het regime zijn ertoe in staat zijn om getuigen van de brute overheidsacties te executeren. Internationale instellingen moeten dus dringend maatregelen nemen voordat de eerste politieke gevangenen gedood worden. “