10 februari 2010 – Reporters zonder Grenzen uit scherpe kritiek op de golf van arrestaties van journalisten en internetdissidenten in Iran gedurende de afgelopen dagen.

In een persbericht van Reporters zonder Grenzen (RSF – Reporters sans Frontières) van 9 februari staat onder andere:
Meer dan 65 journalisten en cyber-dissidenten zitten momenteel in de gevangenis. “Sinds de oprichting van Reporters zonder Grenzen in 1985 is dit aantal in Iran nog nooit zo hoog geweest”, zegt de secretaris-generaal van RSF Jean-François Julliard. Het aantal omvat journalisten die in Teheran en in de provincies gevestigd zijn.

Vertegenwoordigers van het ministerie van Communicatie en Veiligheid hebben op 7 en 8 februari minstens acht journalisten gearresteerd en naar onbekende plaatsen afgevoerd. Onder de media-medewerkers zijn Akbar Montadschabi van het dagblad Etemad-e Mell, SOMAYEH Momeni van het maandblad Nasim Bidary en Seynab Kasem-Chah van het persbureau ISNA. Op 3 februari werd ook Muhammad Ali Islampur gearresteerd, redacteur van het Qasrnews blog en de krant Qasrnews Navai Vaghat, wegens “publiceren van valse informatie” en “belediging van de publieke opinie.”

Het internetverkeer wordt sedert 6 februari opnieuw getroffen door sterke interferentie. Sommige mobiele telefoonnetwerken mogen hun klanten ook niet meer laten SMS-sen. Met deze maatregelen willen de autoriteiten klaarblijkelijk protestacties van de oppositie ter gelegenheid van de 31e verjaardag van de Islamitische Revolutie op 11 februari voorkomen.
In een persbericht van 8 februari heeft het ministerie van Communicatie en Veiligheid ook de arrestatie van zeven journalisten aangekondigd wegens “samenwerking met de Zionistische satelliet televisie”. Het mediapersoneel wordt ervan beschuldigd “in het buitenland een professionele opleiding ter voorbereiding van een fluwelen revolutie” te hebben gekregen, “de openbare orde te verstoren” en “samen te werken met Radio Farda (Radio Free Europe)”. Een leidinggevende van het radiostation verwierp deze beschuldigingen en zei dat Radio Farda überhaupt nooit gebruikmaakt van werknemers in Iran.

Gezien de dramatische situatie in Iran wendde RSF zich in een brief tot de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Navanethem Pillay. In de brief van 4 februari vraagt RSF aan Pillay om een gesprek over de uiterst precaire situatie in Iran. RSF wendde zich tevens tot de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-lidstaten. Daarin roept RSF de politici op om hun ambassadeurs uit Teheran terug te roepen als protest tegen de willekeurige onderdrukking van politieke tegenstanders en de oneerlijke showprocessen, en in het openbaar hun bezorgdheid te uiten over de dreigende executies .

De Iraanse autoriteiten hebben internationale vertegenwoordigers van de media uitgenodigd verslag te doen van de feestelijkheden ter gelegenheid van de 31e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Tien Iraanse journalisten in ballingschap hebben een open brief aan de internationale media gestuurd. Zij waarschuwen buitenlandse correspondenten voor de plannen van de Iraanse leiding. De regering zou de indruk willen wekken dat zij door de meerderheid van de bevolking gesteund wordt.

In de brief staat dat de autoriteiten niet alleen willen voorkomen dat de oppositie bijeenkomt op het Azadi plein, waar president Ahmadinejad een toespraak zal houden, maar ze willen er ook voor zorgen dat daar alleen regeringsaanhangers aanwezig zijn. Een overheid, die haar eigen journalisten arresteert, veroordeelt en gevangen zet omdat ze werken voor buitenlandse media, wil nu de wereld haar vermeende populariteit laten zien, aldus de ballingen.