Brief van Ali Heidarian, die op 9 mei 2010 is opgehangen in de Evin gevangenis:

Ik ben Ali Heidarian. Ik ben geboren op 23 september 1979. Ik woonde in Sanandaj. Ik werd op 19 augustus 2006 ‘s avonds gearresteerd door een aantal agenten in burger en naar een onbekende locatie gebracht …

De verhoren begonnen voordat ik goed en wel van een misdaad beschuldigd was. De ondervrager had zijn vraag nog niet gesteld of de persoon naast hem bracht een schok toe aan gevoelige delen van mijn lichaam, zoals gezicht, oren en vingertoppen en eiste dat ik zonder aarzelen zou antwoorden. Ik werd tientallen keren gedwongen om vragen te beantwoorden voordat ik tijd had om ze te begrijpen, alleen om de elektrische schokken te voorkomen.

Maar dit was niet voldoende voor ze en de ondervrager vroeg om een zweep en liet mijn kleren uitdoen. Ik werd uitgekleed en op de grond gelegd met mijn handen geboeid op mijn rug. Een ander hield zijn voet op mijn schouder en duwde mijn handen omhoog zodat ik me niet kon bewegen. Een van hen boog de zweep dubbel om meer pijn te veroorzaken en ze sloegen me van top tot teen …

Plotseling rukte een van hen mijn nagel uit met een stuk  gereedschap. Dit deed nog veel meer pijn dan wat ik daarvoor had gevoeld …

De volgende dag kwam er een hospik die zij vertrouwden om de gevolgen van de martelingen op mijn lichaam te onderzoeken. Hij trok mijn kleren uit en schreef met trillende handen een paar zinnen op. Hij was bleek en keek verschrikt na het zien van mijn verwondingen en kneuzingen door de geseling, de elektrische schokken en de klappen die ik had gekregen …

Het feit dat ikzelf in mijn onschuld geloofde en niets illegaals gedaan had was het enige dat mij hoop gaf in mijn benarde situatie…

Na ongeveer 18 maanden in de gevangenis werd ik opgeroepen door de 30ste afdeling van de Revolutionaire Rechtbank voor een proces dat minder dan 10 minuten duurde en geen rekening hield met de minimale gerechtelijke procedures. Ik werd ter dood veroordeeld wegens lidmaatschap van de Koerdische Arbeiderspartij van Turkije. Een partij die is opgericht in Turkije en waarvan geen van de leden ooit de doodstraf heeft gekregen, zelfs niet in hun eigen land. Toen ik de rechter naar bewijzen vroeg voor een dergelijke beschuldiging antwoordde hij dat de straffen voor politieke zaken door de veiligheidsdienst bepaald worden en dat hij alleen maar een “opdracht uitvoerde”!

Dit is het verhaal van een ter dood veroordeelde gevangene.

Ali Heidarian – Evin gevangenis – 1 februari 2010 (Iran News Agency – 10 mei 2010)