21 oktober 2010 – Op de ranglijst van de persvrijheid die in 2010 door Reporters zonder Grenzen is gepubliceerd staat Iran van 178 landen op de op vier na onderste plaats.
Met de op 20 oktober 2010 gepubliceerde ranglijst stelt de organisatie voor persvrijheid Reporters zonder Grenzen (RSF) wereldwijd het schenden van de persvrijheid aan de kaak. De rangschikking werd gemaakt door het vergelijken van de situatie inzake de persvrijheid in 178 landen en regio’s. In het overzicht zijn de schendingen van dit mensenrecht opgenomen in de periode van september 2009 tot augustus 2010. De lijst is gebaseerd op een vragenlijst ingevuld door partnerorganisaties en correspondenten van Reporters zonder Grenzen, alsmede door journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten in de onderzochte landen. Criteria waren o.a. de garanties voor de rechtspositie van de media in de betreffende landen.

Iran behoort met haar 175ste plaats opnieuw tot een van de slechtste performers, en is daarmee een van de meest repressieve landen ter wereld waar censuur, geweld en onderdrukking nog steeds deel uitmaken van het dagelijks leven van veel kritische journalisten. De systematische vervolging van onafhankelijke journalisten en een compleet gebrek aan nieuws en informatie kenmerkt de situatie in deze landen al meerdere jaren. “We zien helaas geen verbetering bij de autoritaire staten”, zei RSF secretaris-generaal Jean-François Julliard. “We zijn bezorgd over de harde, repressieve koers van sommige regeringen van de landen die onderaan de ranglijst staan.”

In Iran is het schenden van de mensenrechten van journalisten en bloggers en de staatscensuur dit jaar nog erger geworden. Meer dan 200 mediamedewerkers zijn sinds de zomer van 2009 de Islamitische Republiek ontvlucht.
Volgens persberichten.