15 november 2010 – Toenemende vervolging van mensenrechtenactivisten, dissidente journalisten en advocaten in Iran

In Iran zijn vijf mensenrechten-advocaten gearresteerd, waarvan drie vrouwen. Een vertegenwoordiger van de officier van justitie in Teheran zei tegen het Iraanse staatspersbureau Fars dat ze beschuldigd worden van “misdaden tegen de veiligheid en handelen in strijd met de normen van de Islamitische Republiek in het buitenland”.

De drie vrouwelijke advocaten werden op 13 november op het vliegveld van Teheran na terugkomst van een bijeenkomst van advocaten in Turkije gearresteerd, de twee anderen, die met hen geassocieerd zijn, in de hoofdstad.

Volgens berichten in de media gaat het bij de vrouwen om Sara Sabaghian, Maryam Kianersi en Maryam Karbasi. Alle drie hadden in september een open brief ondertekend waarin de vrijlating van de prominente mensenrechten-advocate Nasrin Sotudeh werd geëist. Sara Sabaghian heeft als advocate een blogger van de oppositie, die was opgepakt, vertegenwoordigd. Maryam Kianersi was naar verluidt een van de verdedigers van een vrouw, die tot de dood door steniging was veroordeeld en die twee jaar geleden werd vrijgesproken.