De Iraniërs hebben steeds minder toegang tot nieuws websites, en meer dan ooit zijn ook buitenlandse websites geblokkeerd door een firewall van het regime. Reuters stelde vast dat Yahoo News, en Reuters.com niet meer bereikbaar waren, terwijl dit meestal wel het geval was. De BBC website, te samen met Facbook en twitter waren al reeds langer niet meer beschikbaar.  De beperking in internetvrijheid is niet afgekondigd. Een regerings-medewerker deelde Reuters mede dat wordt gezocht naar de “oorzaak” van het probleem.

Deze stap komt nadat veel politici, inclusief president Mahmoud Ahamdinejad, de huidige situatie in Egypte zijn gaan vergelijken met die van de Islamitische revolutie in 1979, toen de Shah werd verdreven.
Veel analisten buiten Iran hebben de situatie in Egypte en elders in de Arabische wereld, met de enorm grote protesten die volgden op de “herverkiezing” van Ahamdinejad, en die uiteindelijk door het regime werden afgedaan  als door vijandige buitenlandse machten opgezet.

Google news was nog bereikbaar op maandag jongstleden, maar links naar veel newssites waren geblokkeerd, en in plaats daarvan waren regeringsgezinde links zichtbaar. De startpagina van Yahoo was nog wel bereikbaar, alsook enkele onschuldige nieuwsberichten, inclusief een artikel van CNBC over Amerikaanse cheerleaders. Links naar harder nieuws waren niet bereikbaar, alsook de Yahoo News pagina.

(Reuters 31 Januari 2011)