Reporters Without Borders is diep geschokt bij het vernemen van de dood twee dagen geleden van de netizen Sattar Beheshti, zes dagen nadat hij werd opgepakt en gevangengezet in Teheran. Zijn familie vernam het tragische nieuws via een boodschap aan zijn moeder waarin haar gevraagd werd het lichaam de volgende dag te komen ophalen. Beheshti is, zo wordt gedacht, gestorven na tijdens verhoren gemarteld te zijn.

Reporters Without Borders doet het dringende verzoek aan de Iraanse autoriteiten om opheldering te geven over de omstandigheden waarin de netizen is overleden en vraagt de internationale gemeenschap niet toe te staan dat deze misdaad ongestraft blijft.

‘De regering in Teheran is een voorbeeld bij uitstek van de triomf van straffeloosheid,’ zei de organisatie voor persvrijheid. ‘Tot op heden is er niemand die verantwoordelijk is voor de dood in gevangenschap van journalisten of netizens voor het gerecht gebracht. We hebben het verzoek ingediend dat de speciale VN-rapporteur inzake mensenrechten in Iran, Ahmed Shaheed, toegelaten wordt tot Iran om een onafhankelijk onderzoek te kunnen instellen naar zijn dood en andere vergelijkbare gevallen.’

Beheshti, een 35-jarige arbeider en politiek activist, werd op 30 oktober thuis opgepakt door de FTA, de cyberpolitie van Iran, wegens ‘acties tegen de nationale veiligheid op sociale netwerken en Facebook’ en daarna overgebracht naar een onbekende locatie. Veiligheidsbeambten hebben zijn computer in beslag genomen. Beheshti was bekend bij de politie en in 2002 al een keer opgepakt bij de studentenonlusten.
Volgens door Reporters Without Borders ontvangen informatie werd de familie onder druk gezet om het lichaam snel te begraven en werd hun onder dreigementen te verstaan gegeven dat ze er geen ruchtbaarheid aan mochten geven via de media.

De 54-jarige Canadees-Iraanse journaliste Zahra Kazem is op 10 juli 2003 eveneens in gevangenschap als gevolg van martelingen overleden in Iran. Ze was op 23 juni gearresteerd toen ze de families van gevangenen buiten bij de Evin-gevangenis fotografeerde.
De blogger Omidreza Mirsayafi, die op 7 februari 2009 werd gearresteerd, overleed op 18 maart 2009 in onduidelijke omstandigheden.

Hoda Saber, de 52-jarige voormalige hoofdredacteur van Iran-e-Farda, werd in augustus 2010 gevangengezet en overleed het jaar daarop aan een hartaanval. Volgens medegevangenen in blok 350 in de Evin-gevangenis ‘deden de gevangenisautoriteiten niet was noodzakelijk was om hem op tijd over te brengen naar een ziekenhuis en werd hij door het personeel van de ziekenafdeling van de Evin-gevangenis mishandeld.’

De journalist was op 2 juni 2011 in hongerstaking gegaan uit protest tegen de tragische dood van collega-journaliste Haleh Sahabi nadat ze tijdens de begrafenis van haar vader, de oppositiepoliticus Ezatollah Sahabi, fysiek was belaagd door een functionaris van het ministerie van Inlichtingen. (Reporters Without Borders – 8 november 2012)