15 april 2015- Terechtstellingen: hoogste aantal in de voorbije 12 jaar

Persbericht van Friends of a Free Iran

Wij maken ons grote zorgen naar aanleiding van het nieuws dat het aantal executies in Iran lijkt toe te nemen.

Afgelopen maandag zijn in de Centrale Gevangenis in de stad Karaj acht gevangenen opgehangen. De gevangenen in de Gohardasht-gevangenis en de Centrale Gevangenis in Karaj begonnen op zondag een protestactie om tientallen van hun medegevangenen te redden die op de nominatie staan om terechtgesteld te worden.

Tot de gevangenen die op de nominatie staan om terechtgesteld te worden behoren een aantal jonge, ter door veroordeelde gevangenen die bij het protest in juli in de Ghezelhesar-gevangenis scandeerden: ‘Wij zullen ons niet langer door jullie laten doden! We zullen niet toestaan dat jullie onze celgenoten executeren!’

Ondertussen verzamelden de families zich voor de rechtbank in Karaj en scandeerden: ‘Wij laten hen niet door jullie executeren.’ Een korte filmpje met daarin de hartverscheurende kreten van families van 16 gevangenen die binnenkort terechtgesteld zullen worden, is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=UGdEygQsIR8

Dit soort terechtstellingen is toegenomen sinds het aantreden van de ‘gematigde’ president Hassan Rouhani.

Vrouwen: meer repressie onder Rouhani

De repressie van Iraanse vrouwen en activisten is onder Rouhani eveneens erger geworden, zei een mensenrechtenonderzoeker van de VN in maart. Vrouwen worden beroofd van hun publieke rechten en vrijheden. Ze mogen niet meer naar stadions om wedstrijden te zien en niet meer zingen en worden stelselmatig buitengesloten van sociale activiteiten.

Helaas zijn de kwestie van de mensenrechtenschendingen, de repressie tegen vrouwen en de trend van meer executies op een zijspoor beland tijdens de nucleaire onderhandelingen met Iran.

Wij betreuren het in deze situatie ten zeerste dat het Iraanse regime lid is geworden van de bestuursraad van ‘VN  Vrouwen’, een instantie die in het leven is geroepen ter bevordering van seksegelijkheid en de toegang van vrouwen tot hoge posities.

We roepen de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU en de 28 lidstaten op om deze schendingen van mensenrechten scherp te veroordelen.

Gérard Deprez, lid van het Europees Parlement

voorzitter van Friends of a Free Iran

Europees Parlement