1 oktober 2016 – De commissaris voor de mensenrechten van de Duitse regering eist dat het vonnis tegen Narges Mohammadi onmiddellijk geannuleerd wordt en dat ze gezien haar zeer slechte gezondheid wordt vrijgelaten uit de gevangenis.

De Iraanse journaliste en mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi (op de foto met haar kinderen) werd in het voorjaar van 2016 in Teheran veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. Het vonnis werd eind september in een beroepsprocedure door een revolutionaire rechtbank bevestigd. Hierdoor moet de moeder van twee kleine kinderen 16 jaar in de gevangenis doorbrengen. De reden van haar veroordeling is haar inzet voor de mensenrechten en haar medewerking aan een campagne om de doodstraf in Iran af te schaffen.

Narges Mohammadi, die in de Evin gevangenis in Teheran wordt vastgehouden, is ernstig ziek. Ze lijdt aan een longembolie en een neurologische aandoening die epileptische aanvallen en verlammingsverschijnselen veroorzaakt. In de gevangenis wordt haar de noodzakelijke medische behandeling geweigerd. Haar man werd gedwongen met de twee kinderen uit Iran te vluchten.

De commissaris voor de mensenrechten van de Duitse regering, Bärbel Kofler, reageerde geschokt op het nieuws.

In een persbericht van 29 september verklaarde de commissaris voor de mensenrechten o.a.:

“Ik ben geschokt door het nieuws dat de veroordeling van de Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi tot 16 jaar gevangenisstraf ook in een beroepsprocedure is bevestigd.

Narges Mohammadi zet zich al jarenlang op niet-gewelddadige wijze onvermoeibaar in voor een verbetering van de mensenrechtensituatie in Iran, en vooral ook voor een geleidelijke afschaffing van de doodstraf. Voor haar inspanningen wordt haar op 10-12-2016 de Mensenrechtenprijs van de stad Weimar toegekend. Nu is deze betrokkenheid haar noodlottig geworden.

Niemand mag worden aangehouden of veroordeeld wegens politieke en maatschappelijke betrokkenheid of vrije meningsuiting!

Ik doe een beroep op de Iraanse rechterlijke macht om Narges Mohammadi recht te laten wedervaren en het vonnis onmiddellijk te annuleren.

Gezien haar zeer slechte gezondheid, moet zij onmiddellijk worden vrijgelaten.

Iran moet uiteindelijk voldoen aan zijn volkenrechtelijke verplichtingen en de rechten van zijn burgers respecteren.”