22 april 2018 In Iran en wereldwijd hebben strijders voor de mensenrechten en leraren actie gevoerd voor de vrijlating van de leraar Mohammed Habibi, die uitsluitend wegens zijn inzet voor de sociale gerechtigheid was gearresteerd.

In Teheran werd de leraar Mohammed Habibi (foto), die wegens zijn werk in de lerarenvakbond in Teheran onrechtmatig gevangen zat, vrijgelaten, nadat in Iran en wereldwijd mensenrechtenorganisaties en lerarenbonden zich voor hem hadden ingezet.

Mohammed Habibi, die deel uitmaakt van het bestuur van de lerarenvakbond in Teheran, werd op 2 maart in zijn school voor de ogen van zijn leerlingen door de regime-politie mishandeld en gearresteerd. Sindsdien zat de leraar in de Evin-gevangenis in Teheran. Op 15 april werd hij na overhandiging van een officiële waarschuwing vrijgelaten.

 

 

 

 


Op 14 maart had ook de lerarenorganisatie Educatie Internationale (Education International, EI) de vrijlating van Mohammed Habibi geëist. EI is de grootste bond van de wereld en vertegenwoordigt 30 miljoen educatie-professionals van meer dan 400 organisaties in ruim 170 landen. Tot de Duitse lidorganisaties behoren de Bond voor Educatie en Wetenschap (Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft, GEW) en de organisatie Educatie en Opvoeding (Verband Bildung und Erziehung, VBE).

De EI meldde dat Habibi al eerder wegens zijn werk binnen de lerarenvakbond bedreigingen had ontvangen. Zijn arrestatie is kenmerkend voor de aanhoudende vervolging van bij de vakbond aangesloten leraren in Iran. Net als de Iraanse lerarenvakbond veroordeelde EI de aanhouding van Habibi en andere leraren in Iran.

In maart hebben leraren en leraressen aan de school waar Mohammed Habibi werkt en van andere scholen in Iran voor zijn vrijlating gedemonstreerd (foto). Ze eisten de vrijlating van alle leraren, die in Iran wegens hun sociale betrokkenheid gevangen zitten.