4 augustus 2018 Abdolfattah Soltani, de vastzittende mensenrechtenadvocaat en activist, is vandaag tijdelijk vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in Teheran om de begrafenis van zijn 27-jarige dochter Homa Soltani bij te wonen, die op 3 augustus 2018 plotseling overleed na een hartaanval.

Een groep politieke en burgerrechtenactivisten zocht Soltani thuis op om hem en zijn familie hun medeleven te betuigen.

Abdolfattah Soltani is veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar en zit al 7 jaar vast. Tijdens zijn gevangenschap hebben slechte leefomstandigheden, karige voeding en gebrek aan schoon water geleid tot diverse gezondheidsproblemen bij Soltani, waaronder een gebroken tand, psychische spanningen, onregelmatige bloeddruk, bloedarmoede en een acute dikkedarmontsteking. Een eerder verzoek van hem voor voorwaardelijke vrijlating werd afgewezen, en zijn verzoeken om een nieuwe hoorzitting werden door de Iraanse autoriteiten genegeerd.

Soltani werd op 10 september 2011 gearresteerd en vervolgens veroordeeld tot 18 jaar cel. Daarnaast mocht hij 20 jaar lang niet actief zijn als advocaat vanwege zijn aanvaarding van de International Nuremberg Human Rights Award in 2009, het geven van interviews aan media aangaande zijn cliënten (voor het merendeel voor mensenrechten en burgerrechten opkomende studenten en politieke activisten) en omdat hij samen met anderen het Defenders of Human Rights Centre had opgericht. Het vonnis werd uiteindelijk door een hof van beroep teruggebracht tot 10 jaar cel en een verbod van 2 jaar voor de uitoefening van zijn vak als advocaat.

In de volgende video is het moment te zien waarop Abdolfattah Soltani na een jarenlang verblijf in de gevangenis zijn huis binnengaat.