Nieuwe rapporten geven aan dat de Iraanse justitie koos voor het opleggen van zware straffen tegen demonstranten die waren gearresteerd tijdens de opstand in december 2017 en januari 2018 die zich verspreidde over 140 steden door het gehele land. Veel van de gedetineerden worden vastgehouden in streng gecontroleerde gevangenissen en detentiecentra, onder zware beveiligingscondities.

De namen van 18 gevangenzittende demonstranten die verblijven in de Grote Penitentie in Teheran, en hun vonnissen, staan in de lijst hieronder:

1. Alireza ShirMohammad Ali (Saman Mohammadi), veroordeeld tot vijf jaar gevangenis en 200 zweepslagen, beschuldigd van het “verspreiden van propaganda tegen het establishment”, “belediging van Ali Khamenei” en “verstoring van de publieke mening”

2. Barzan Mohammadi (Koerdische gevangene), veroordeeld tot zes jaar gevangenis en 100 zweepslagen, beschuldigd van het “verspreiden van propaganda tegen het establishment”, “leiden van demonstraties”, “vernielen van openbaar bezit”, “samenwerking met Koerdische partijen”

3. Majid Karimnezhad, veroordeeld tot drie jaar gevangenis, twee jaar verbod op verlating van het land, twee jaar geen toegang tot elke activiteit op sociale media en partijen, beschuldigd van “deelname aan illegale vergaderingen”, “voorzien in en verspreiden van vier videoclips”, “leiden van demonstraties”

4. Hossein Sourchi, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en 50 zweepslagen, beschuldigd van “samenspanning tegen de nationale veiligheid”, “belediging van Ali Khamenei”

5. Pouria Naseri Khah, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, beschuldigd van het “samenspannen tegen de nationale veiligheid”, “belediging van Ali Khamenei”

6. Adel Falahati, veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, beschuldigd van “samenspannen tegen nationale veiligheid”

7. Mohsen Mohseni, veroordeeld tot uitgestelde gevangenisstraf van zes jaar, en vijftig zweepslagen, beschuldigd van “samenwerking met buitenlandse regeringen”

8. Mehdi Talakesh, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en vijftig zweepslagen, beschuldigd van “vernieling van staatseigendom”, “samenspannen tegen nationale veiligheid”

9. Vahid Doroudian, veroordeeld tot uitgestelde gevangenisstraf van vijf jaar, beschuldigd van “vernieling van staatseigendom”, “samenspannen tegen nationale veiligheid”, “verstoren van de openbare orde”

10. Mahmoud Alipanah, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf met uitstelling, vijftig zweepslagen, beschuldigd van “vernieling van staatseigendom”, “samenspannen tegen nationale veiligheid” en “verstoring van de openbare orde”

11. Ali Valizadeh, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf met uitstel, uitsluiting van krijgen van ambt, beschuldigd van “spionage en het geven van informatie aan buitenlanders”

12. Mansour Ilchi (onderwijzer), veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf met uitstel, vijftig zweepslagen, uitsluiting van onderwijs, beschuldigd van “vernieling van staatseigendom”, “verstoring van de openbare orde”

13. Ali Mirzaei, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met uitstel, beschuldigd van “tegenstreven van de staatsveiligheidsdienst”

14. Moein Hajizadeh, veroordeeld tot zes maanden in de gevangenis en dertig zweepslagen, beschuldigd van “samenzwering om de nationale veiligheid te bedreigen”

15. Farshid Rostami, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, beschuldigd van “samenspannen tegen de nationale veiligheid”, “samenwerken met buitenlandse media”

16. Mohammad Falachai, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, beschuldigd van “samenspannen tegen nationale veiligheid”, “samenwerken met buitenlandse media”

17. Farshid Saeidi, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, beschuldigd van “samenspannen tegen nationale veiligheid”, “samenwerken met buitenlandse media”

18. Seyyed Mehdi Hosseini, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en vijftig zweepslagen

Ondertussen vonnisten de rechtbanken van de regering in de stad Arak, midden in Iran, een totaal van zes jaar achter de tralies en 444 zweepslagen voor zes demonstranten die gearresteerd waren tijdens de opstand in december en januari. Deze mensen hebben te maken met beschuldigingen zoals “verstoring van de openbare orde en vrede door het deelnemen aan illegale rally’s.”

In weer een ander geval kondigde het hoofd van Justitie in Kohgiluyeh in de provincie Boyer Ahmad, Mazarei, aan dat zes verdedigers die banden hebben met english.mojahedin.org/, zijn “veroordeeld tot gevangenisstraf en uitzetting uit het land van acht tot achttien jaar”. Zij worden beschuldigd van het schrijven van slogans, blasfemische teksten (tegen de Opperste Leider) en het verbranden van “propagandavlaggen met de foto’s van nationale en religieuze figuren”. Aldus het door de staat gerunde ISNA Nieuwsagentschap op 17 oktober 2018. “De vijanden van de staat hadden de gewoonte foto’s en video’s te maken van de sabotageacties en die naar hun leidinggevenden te zenden na het begaan van de misdaad”, zo zei Mazarei.

Het is waardevol om op te merken dat de Iraanse autoriteiten meer dan 8000 demonstranten arresteerden in verschillende steden tijdens die protesten. Minstens veertien van deze mensen vonden de dood onder marteling en de Iraanse autoriteiten beweerden dat sommigen van hen zelfmoord pleegden.