Reporters Without Borders (RSF) veroordeelt de laatste onderdrukkingsgolf op journalisten, waarbij verschillende personen ondervraagd zijn in oktober, en er drie deze week gearresteerd zijn in verband met berichten op sociale netwerken. “Wij roepen op tot onmiddellijke vrijlating van journalisten die willekeurig worden vastgehouden, en vragen het regime dringend te stoppen met het onderdrukken van de vrijheid tot informatie verstrekken”, zei Reza Moini, hoofd van het bureau Iran/Afghanistan van RWB. “Obstructie van persvrijheid en journalisten arresteren helpen op geen enkele manier bij bestrijding van corruptie”.

Het laatste slachtoffer is Massoud Kazami, voorheen journalist van het dagblad Shargh. Agenten in burger arresteerden hem gisteren thuis en confisqueerden bestanden en computer opslagapparatuur. Er is zijn gezin nog niet verteld waarom hij werd gearresteerd of waar hij wordt vastgehouden. Hij zet vaak berichten op Twitter met kritiek op de situatie in Iran en op het beleid van verschillende regeringsfacties. Zijn Twitteraccount is onbruikbaar gemaakt sinds zijn arrestatie.

Saba Azarpeyk, een journalist die normaal werkte voor het maandblad Tejarat-e-Farda en voor het dagblad Eternad, werd gearresteerd door MOIS agenten tijdens een inval in haar huis op 29 oktober en haar accounts op Twitter en op de versleutelde app Telegram werden kort daarna afgesloten. Zij had net ervoor de nieuw aangewezen minister Mohammad Shariatmadari – een voormalig minister van mijnen en van industrie en handel, met een dubieuze achtergrond van inlichtingendiensten – beschuldigd van corruptie en oneerlijke bevoorrechting. Geplaatst op sociale netwerken met ondersteunende documenten, kwamen haar beschuldigingen precies voor een motie van vertrouwen in het parlement op 27 oktober, en veroorzaakten ze een grote piek aan berichten online en binnen de Iraanse politieke klasse. De onderminister van informatie schreef naar de woordvoerder van het parlement op die dag, en kondigde daarin aan dat hij een aanklacht had ingediend tegen Azarpeyk over de berichten, maar hij betwistte de accuraatheid daarvan niet. Zij werd op 31 oktober op borgtocht vrijgelaten.

rsf.org/en/news/press-freedom-violations-recounted-real-time-january-2014 Na een eerdere arrestatie op 28 mei 2014 zat Azarpeyk meer dan 80 dagen in eenzame opsluiting, tot zij werd vrijgelaten bij een rechtszitting op 20 augustus 2014, tegen een borgsom van 200 miljoen Toman (= Euro 190.000).

De onderdrukking van de persvrijheid is ook niet aan de journalisten in de provincies voorbijgegaan. In Sanandaj, in de provincie Kurdistan, werd freelance journalist Ejlal Ghavami op 16 september veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf op aanklacht van “publiceren van valse informatie, geschreven om de publieke opinie te vertroebelen”. Hij werd vrijgelaten door een beslissing van het gerechtshof.

Iran staat op de 164ste plaats van de 180 landen in de lijst van RSF met landen waar de persvrijheid een probleem vormt. rsf.org/en/ranking.