Een familielid van een vakbondslid en werknemer van de Haft Tappeh rietsuikerfabriek verklaart dat deze man gemarteld werd in hechtenis en nu ernstige lichamelijke en psychologische problemen heeft.

De freelance-verslaggever Shahed Alavi hoorde van dit – op verzoek anoniem blijvende – familielid dat het Esmail Bakhshi voor zijn vrijlating verboden werd om deel te nemen aan vakbondsactiviteiten en om foto’s van zichzelf online te plaatsen. ‘Esmail is verschrikkelijk mishandeld in de gevangenis,’ vertelt het familielid in het audiobestand, waarop de stem is vervormd uit angst voor herkenning. ‘Telkens wanneer hij bewusteloos raakte en bijkwam van de pijn gaven ze hem hallucinogene middelen en zeiden dat het pijnstillers waren.’

Esmails familielid vertelt dat hij nog steeds last heeft van de bijverschijnselen van die middelen: ‘Soms hallucineert hij opnieuw en waant zich in de gevangenis. Dan wordt hij heel angstig; hij heeft ernstige psychische problemen,’ en hij voegt er aan toe dat Esmail voortdurend koorts heeft. ‘Hij heeft geen huisarrest, maar na zijn vrijlating kreeg hij te horen dat hij ontslagen was bij de suikerrietfabriek. Hij is bedreigd dat hij opnieuw wordt gearresteerd als hij of familie van hem met iemand over zijn situatie praat, of als hij blijft protesteren.’

Esmail Bakhshi werd op 18 november gearresteerd in Shush tijdens vakbondsprotesten bij de plaatselijke suikerrietfabriek, samen met meer dan een dozijn activisten en werknemers. De anderen werden later vrijgelaten. Shush ligt in de olierijke provincie Khuzestan. Bakhshi werd op 12 december op borgtocht vrijgelaten. Sinds zijn vrijlating is hij niet meer bij stakingen of andere vakbondsactiviteiten geweest. ‘Hij is bijna doodgeslagen,’ vertelde onze bron, en voegde eraan toe dat een aantal van zijn ribben waarschijnlijk gebroken waren. ‘Hij werd vele keren met een stok op zijn geslachtsorgaan geslagen en heeft nu problemen met lopen, zitten en slapen.

Mensen die vóór zijn arrestatie contact hadden met Esmail, als collega of via vakbondsactiviteiten, kregen de waarschuwing dat zij ook zouden worden gearresteerd en op staande voet zouden worden ontslagen als zij de heer Bakhshi zouden bezoeken, vertelt het familielid van de vakbondsactivist, en voegt eraan toe dat Esmail Bakhshi’s bankrekening geblokkeerd is en dat een van zijn problemen was dat hij zich hoognodige medische behandeling niet kan veroorloven.

Vakbondsactivisten verklaarden eind november al dat Esmail Bakhshi in de gevangenis werd gefolterd en in het ziekenhuis was opgenomen. Het nieuws over zijn mogelijke verwondingen werd gemeld door de vakbond van buschauffeurs in de hoofdstad Teheran. De vakbond publiceerde een verklaring waarin stond dat Bakhshi ‘was opgenomen in een beveiligde kliniek in Ahvaz’, de hoofdstad van Khuzestan, maar later werd teruggebracht naar de oorspronkelijke detentiefaciliteit.

De verklaring vermeldde ook dat Bakhsi tijdens zijn detentie werd onderworpen aan ‘psychologisch misbruik en fysiek geweld’ om hem tot valse bekentenissen te dwingen. De gouverneur van de provincie Khuzestan en de openbare aanklager in Shush hebben ontkend dat de gevangene is gemarteld of in het ziekenhuis is opgenomen.