17 juli 2019 – Met aanhoudingen en straffen zet het Islamitische regime in Iran zijn vervolgingscampagne voort, die zich in het bijzonder richt tegen Christenen die zich vanuit het geloof in de Islam hebben bekeerd.

De vervolging van Christenen in Iran houdt onverminderd aan. Volgens berichten van mensenrechtendeskundigen werden op 6 juli in de stad Karaj dichtbij Teheran vijf voormalige Moslims, die zich tot het Christelijke geloof hebben bekeerd, gearresteerd. Ze moeten de vrijheidsstraffen uitzitten, waartoe ze uitsluitend vanwege hun geloof waren veroordeeld.

De Christenen Yaghoob Nateghi, Milad Goodarzi, Amin Khaki, Alireza Nourmohamadi en Shahebedin Shahi (op de foto v.l.n.r.) werden wegens hun geloof tot vrijheidsstraffen veroordeeld.

Amin Khaki, Milad Goodarzi, Yaghoob Nateghi, Shahebedin Shahi en Alireza Nourmohamadi werden in december 2017 voor het eerst gearresteerd, nadat Gardisten van het regime hun woningen en werkplekken hadden doorzocht. Ze werden begin 2018 tegen betaling van borgsommen voorlopig vrijgelaten en vervolgens wegens zogenaamde “propaganda tegen de staat” aangeklaagd.

In maart 2019 werden Milad Goodarzi, Yaghoob Nateghi, Shahebedin Shahi en Alireza Nourmohamadi tot ieder vier maanden gevangenis veroordeeld. Amin Khaki,, die al eerder een jaar wegens zijn werk voor een Christelijke gemeente had vastgezeten, werd tot een vrijheidsstraf van 14 maanden veroordeeld. Het door de vijf ingestelde beroep werd in juni afgewezen.

Vervolging Christenen in Iran

Inmiddels werd bekend, dat de 20-jarige Christen Fatemeh Mohammadi (foto) op 9 juli in Teheran werd gearresteerd. De voormalige Moslima, die het Christelijk geloof had aangenomen, werd op straat mishandeld, omdat haar hoofbedekking niet voldeed aan de islamitische voorschriften. Toen ze op een politiebureau aangifte van mishandeling deed, werd ze gearresteerd. De volgende dag werd ze weer vrijgelaten, terwijl ze werd gedreigd met ernstige consequenties, omdat ze de sluierplicht niet in acht had genomen.

Fatemeh Mohammadi zat van november 2017 tot mei 2018 al zes maanden vast, omdat ze tot een Christelijke Huiskerk in Teheran behoort. Ze zet zich actief in voor de vrijheid van godsdienst, en voor het recht van Christelijke bekeerlingen om kerkdiensten te bezoeken, wat in Iran verboden is. De jonge Christen was in november 2017 aangehouden, na een razzia in de woning waar de huiskerkdiensten werden gehouden. Een ander toen aangehouden lid van de gemeente, Majidreza Souzanchi, werd wegens verspreiding van het Evangelie tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld en zit nog steeds vast in de Evin-gevangenis in Teheran.