7 april 2020 – Leraar Mohammad Hossein Sepehri, die tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens zijn inzet voor de mensenrechten, wordt ondanks zijn ziekte door Covid-19 niet in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens zijn familie is de gedetineerde burgerrechtenactivist Mohammad Hossein Sepehri (foto) in de Vakilabad-gevangenis in de stad Mashhad in het noordoosten van Iran met het coronavirus besmet geraakt. De leraar, die sinds augustus 2019 in gevangenschap is, zit nu in eenzame opsluiting en krijgt naar verluidt onvoldoende medische zorg. Hij wordt geweigerd naar een ziekenhuis te worden overgebracht.

De corona-epidemie heerst in Iraanse gevangenissen en er zijn verschillende doden gevallen onder gevangenen. Zelfs in deze situatie blijft het regime van Teheran politieke gevangenen hun vrijlating ontzeggen en daardoor hun leven in gevaar brengen. Mensen die in overvolle gevangenissen in onmenselijke en onhygiënische omstandigheden moeten leven, lopen een verhoogd risico op infectie.

 Mohammad Hossein Sepehri (afgebeeld met de blauwe poster) heeft de afgelopen jaren deelgenomen aan tal van protesten voor de rechten van leraren en tegen onderdrukking.

Mohammad Hossein Sepehri was tot zijn arrestatie natuurkundeleraar op een gymnasium in Mashhad. Hij is getrouwd en heeft twee zonen. De vakbondsactivist voor burgerrechten heeft meerdere keren op sociale media geprotesteerd tegen de corruptie en schendingen van de mensenrechten door de machthebbers in Iran.

In juni 2019 protesteerde Mohammad Hossein Sepehri, samen met andere burgerrechtenactivisten, in een open brief tegen de dictatuur en de systematische onderdrukking in Iran en eiste het ontslag van de hoogste regeringsleider Khamenei. De brief riep ook op tot fundamentele veranderingen in de grondwet van het land.

Op 11 augustus 2019 werd de leraar in Mashhad gearresteerd tijdens een vreedzame wake voor het gebouw van een regime-rechtbank, samen met andere demonstranten. Het protest was gericht tegen het oneerlijke proces tegen een andere burgerrechtenactivist die dag.

Mohammad Hossein Sepehri wordt sinds zijn arrestatie vastgehouden. In februari 2020 werd hij door een regime-rechtbank veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, uitsluitend vanwege zijn inzet voor de mensenrechten en de sociale rechtvaardigheid. Eind maart werd het vonnis definitief bevestigd.

Mensenrechtenactivisten eisen dat alle politieke gevangenen in Iran onmiddellijk worden vrijgelaten, zodat ze kunnen worden beschermd tegen de corona-infectie. Bovendien moet alle gevangenen worden beschermd tegen besmetting en moet de medische zorg in de gevangenissen worden gegarandeerd. De Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en regeringen en parlementen wereldwijd moeten in deze kwestie druk uitoefenen op de machthebbers in Teheran.