De meeste politieke gevangenen, onder wie mensenrechtenverdedigers en milieuactivisten, worden ondanks de coronavirusepidemie die in Iraanse gevangenissen woedt nog steeds vastgehouden. Sommigen zouden vanwege hun ouderdom of eerdere ziekten in levensgevaar komen als ze met het virus besmet raken.

Gezien het ernstige risico op infectie met het coronavirus in de Iraanse gevangenissen hebben verschillende mensenrechtenexperts van de VN het regime in Teheran opgeroepen om alle politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten. Iran wordt zwaar getroffen door de corona-epidemie en volgens het ministerie van Volksgezondheid overlijdt er in het land elke 10 minuten iemand aan het coronavirus.

De VN-experts, stuk voor stuk gerenommeerde wetenschappers op het gebied van mensenrechten en internationaal recht, zijn onder meer (op de foto van links naar rechts):

 • Agnes Callamard (Frankrijk), speciale rapporteur over buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies
 • Nils Melzer (Zwitserland), speciale rapporteur over foltering
 • Javaid Rehman (Pakistan), speciale rapporteur over de mensenrechtensituatie in Iran
 • Michel Forst (Frankrijk), speciale rapporteur over de situatie van mensenrechtenverdedigers
 • David Kaye (VS), speciale rapporteur over de vrijheid van meningsuiting
 • Dainius Pūras, speciale rapporteur voor het recht op lichamelijke en geestelijke gezondheid
 • David R. Boyd, speciale rapporteur voor mensenrechten en milieu
 • José Antonio Guevara Bermúdez, voorzitter van de werkgroep willekeurige detentie
 • Leigh Toomey, vice-voorzitter Communicatie van de werkgroep willekeurige detentie
 • Elina Steinerte, ondervoorzitter follow-up van de werkgroep willekeurige detentie
 • Seong-Phil Hong, lid van de werkgroep voor willekeurige detentie
 • Sètondji Adjovi, lid van de werkgroep voor willekeurige detentie
 • Diego García-Sayán, speciale rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten.


De experts zeiden in hun verklaring van 17 april dat de meeste politieke gevangenen, onder wie mensenrechtenverdedigers en milieuactivisten, ondanks enkele vrijlatingen nog steeds worden vastgehouden. Sommigen zouden vanwege hun ouderdom of eerdere ziekten in levensgevaar komen als ze met het virus en de medische zorg daar slecht. Politieke gevangenen zouden in een cel met 12 of meer gevangenen worden opgesloten, inclusief degenen met COVID-19-symptomen. Hygiëneartikelen zijn niet of slechts in beperkte mate aanwezig in de gevangenissen. Maatregelen om besmetting te voorkomen zouden niet worden genomen.

Volgens de deskundigen is het regime in Iran krachtens het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten verplicht maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat gevangenen op humane wijze worden behandeld en beschermd.