9 juli 2020 – Bij razzia’s tegen christelijke huisgemeenten in drie Iraanse steden werden opnieuw twaalf christenen gearresteerd. Mensenrechtenactivisten roepen op tot onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die worden vastgehouden, simpelweg omdat ze hun mensenrecht op vrijheid van godsdienst hebben uitgeoefend.
Mensenrechtenactivisten hebben gemeld dat eind juni in de zuidwestelijke Iraanse stad Bushehr zeven voormalige moslims die het christelijk geloof aanvaardden werden veroordeeld tot gevangenisstraffen en verbanning, boetes en werkverboden.

De in de stad Bushehr veroordeelde christenen zijn v.l.n.r.: Pooriya Peyma, Fatemeh Talebi, Maryam Falahi, Sam Khosravi, Habib Heydari, Sasan Khosravi, Marjan Falahi.
De vier mannen onder deze christenen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen. Habib Heydari en de broers Sam en Sasan Khosravi moeten elk een jaar de gevangenis in, Pooriya Peyma drie maanden. De gebroeders Khosravi lopen ook het risico om na het uitzitten van hun straf voor twee jaar naar afgelegen locaties in Iran te worden verbannen.
De drie vrouwen, Fatemeh Talebi en de zussen Maryam en Marjan Falahi, kregen een boete. Verpleegster Maryam Falahi heeft een levenslang arbeidsverbod in staatsinstellingen, waaronder ook het ziekenhuis waar ze al 20 jaar werkt, opgelegd gekregen.
De zeven voormalige moslims werden op 1 juli 2019 in Bushehr door de regime-politie gearresteerd. Ze werden met geweld weggevoerd na invallen in hun huizen en werkplekken. Bijbels, christelijke literatuur en afbeeldingen, maar ook computers en tal van persoonlijke voorwerpen werden in beslag genomen.
De vrouwen en mannen werden vervolgens meer dan twee weken in eenzame opsluiting vastgehouden op het hoofdkantoor van de geheime dienst in Bushehr en verhoord zonder toegang tot advocaten. Vervolgens werden ze op borgtocht vrijgelaten en aangeklaagd.
Ondertussen werd bekend dat op 30 juni en 1 juli in drie Iraanse steden ten minste 12 christenen werden gearresteerd nadat Gardisten van het regime daar de christelijke huisgemeenten waren binnengevallen. De arrestaties vonden plaats in Teheran, de in de buurt van Teheran gelegen stad Karaj en in de west-Iraanse stad Malayer. Ooggetuigen meldden dat de arrestanten mishandeld werden. Tientallen andere christenen dreigen binnenkort te worden opgeroepen voor verhoor.
Tot de gearresteerden in Teheran behoren onder meer de christen Joseph Shahbazian, een lid van de Iraans-Armeense gemeente, en vijf voormalige moslims die het christelijk geloof hebben aanvaard. Ze worden op een onbekende locatie vastgehouden.
De arrestaties en straffen van christenen maken deel uit van een vervolgingscampagne door het islamistische regime in Iran die met name gericht is tegen christenen van islamitische afkomst. Het regime verergert de onderdrukking van religieuze minderheden en negeert zijn verplichtingen krachtens het internationaal recht. Mensenrechtenactivisten roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die alleen maar worden vastgehouden omdat ze hun mensenrecht op vrijheid van godsdienst hebben uitgeoefend.