16 augustus 2020 – Mensenrechtenactivisten roepen de wereldgemeenschap op om op te komen voor de christenen die in Iran worden vervolgd. Internationale aandacht en massale publieke druk zijn nodig, vooral tijdens de Corona-crisis, om de vrijlating van de onrechtvaardig gedetineerde christenen te bewerkstelligen.

De christenen die in de Evin-gevangenis van Teheran zijn opgesloten, zijn (van links naar rechts afgebeeld): Nasser Navard Gol-Tapeh, Zaman Fadaee, Yousef Nadarkhani, Mohammad Reza Omidi en Mohammad Ali Mossayebzadeh.
Begin augustus werden 17 van de ongeveer 60 gevangenen in afdeling 8 van de Evin-gevangenis in Teheran, waarin voornamelijk politieke gevangenen worden vastgehouden, getest op het coronavirus. Twaalf van hen testten positief en werden op 10 augustus overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis. Onder hen is de christen Mohammad Ali Mossayebzadeh, die uitsluitend om zijn geloof gevangen zit. Hoewel ze in de gevangenis niet adequaat kunnen worden verzorgd, wordt de zieken zowel een tijdelijke vrijlating als overbrenging naar een ziekenhuis buiten de gevangenis ontzegd.

De andere gevangenen die in afdeling 8 worden vastgehouden zijn nog niet getest, hoewel verschillenden onder hen symptomen van COVID-19 hebben. Onder hen ook de christelijke gevangenen Yousef Nadarkhani, Zaman Fadaee en Nasser Navard Gol-Tapeh. Familieleden zijn vooral bezorgd over de 59-jarige Nasser Navard Gol-Tapeh, die ondanks zijn hoge koorts nog steeds in zijn overvolle cel wordt vastgehouden. Hij krijgt niet de medische zorg die hij nodig heeft.

Christen Mohammad Ali Mossayebzadeh, die COVID-19 heeft, behoort tot de huisgemeente van pastor Youcef Nadarkhani in de noordelijke Iraanse stad Rasht. De voormalige moslim werd in juli 2017 samen met pastoor Youcef Nadarkhani en andere gemeenteleden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De reden voor de veroordeling was zijn bekering tot het christendom en zijn actieve deelname aan de huisgemeente. Mohammad Ali Mossayebzadeh zit sinds juli 2018 in gevangenschap.

Ondertussen werd bekend dat begin augustus vier leden van deze huisgemeente in Rasht werden veroordeeld tot in totaal 13 jaar gevangenisstraf. De rechterlijke macht van het regime beschuldigt hen ervan zich tot het christelijk geloof te bekeren en “de veiligheid van de staat in gevaar te brengen” door het evangelie te verspreiden. De echtelieden Ramin Hassanpour en Kathrin Sajadpour werden respectievelijk veroordeeld tot vijf en twee jaar gevangenisstraf. Gemeenteleden Hadi Rahimi (foto rechts) en Sakine Behjati werden respectievelijk veroordeeld tot vier en twee jaar gevangenisstraf. De vier christenen zijn momenteel op borgtocht vrijgelaten en staan op het punt in beroep te gaan tegen de vonnissen. Ramin Hassanpour en Kathrin Sajadpour hebben twee zoons van 16 en 7 jaar.
De vervolging van christenen in Iran komt tot een hoogtepunt. De situatie wordt steeds bedreigender, vooral voor mensen die zich van de islam tot het christendom bekeerd hebben. In de afgelopen weken zijn in verschillende Iraanse steden 35 christenen gearresteerd. Tegelijkertijd vonden tientallen huiszoekingen plaats.
Het regime in Teheran stelt de gevangenen bloot aan het acute gevaar besmet te raken met het coronavirus. Het virus vormt een bijzonder risico voor gevangenen, die meestal in onmenselijke en onhygiënische omstandigheden moeten leven.
Mensenrechtenactivisten roepen de wereldgemeenschap op om op te komen voor de christenen die in Iran worden vervolgd. Internationale aandacht en massale publieke druk zijn nodig, vooral tijdens de coronacrisis, om de vrijlating van de onrechtvaardig gedetineerde christenen te bewerkstelligen.