21 augustus 2020 – De onderdrukking van de christelijke gemeenschappen in Iran komt op alarmerende wijze tot een hoogtepunt. Het regime in Teheran schendt systematisch de mensenrechten van christenen door middel van willekeurige uitspraken en lange gevangenisstraffen.

Pastor Victor Bet-Tamraz, zijn vrouw Shamiram Issavi, Kavian Fallah-Mohammadi, Amin Afshar-Naderi en Hadi Asgari (van links naar rechts afgebeeld) werden in Teheran veroordeeld tot in totaal 50 jaar gevangenisstraf.
Half augustus werd bekend dat de gevangenisstraffen die in 2017 en 2018 aan vijf leden van een christelijke gemeenschap in Teheran waren opgelegd, officieel bevestigd zijn door de rechterlijke macht van het regime. Dit betekent dat de vijf christenen uitsluitend vanwege hun geloof in totaal 50 jaar gevangenisstraf krijgen.
De vijf christenen, die nog op borgtocht vrij zijn, gingen in 2017 en 2018 in beroep tegen de gevangenisstraffen. Sindsdien zijn er verschillende zittingen in hoger beroep gepland, die de rechterlijke macht herhaaldelijk heeft uitgesteld. Na bijna drie jaar van zorgen en angst kregen deze christenen nu te horen dat hun hoger beroep definitief is afgewezen. Ze moeten binnenkort hun straffen uitzitten.
Pastor Victor en zijn vrouw Shamiram worden al jaren vervolgd door het regime van Teheran. Pastor Victor leidde de Assyrische Pinksterkerk van Teheran totdat deze in 2009 door het regime werd gesloten. Op 26 december 2014 werd de predikant gearresteerd terwijl hij thuis met andere christenen Kerstmis vierde. Na enkele maanden in de Evin-gevangenis van Teheran werd hij voorlopig op borgtocht vrijgelaten. In juli 2017 werd hij door een rechtbank veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van het evangelie.
Shamiram Issavi werd in januari 2018 door een rechtbank in Teheran veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Ze wordt beschuldigd van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” omdat ze heeft deelgenomen aan buitenlandse seminars over christelijke onderwerpen en actief is in de huisgemeente van haar man.
Kavian Fallah-Mohammadi, Hadi Asgari en Amin Afshar-Naderi zijn voormalige moslims die het christelijk geloof hebben aangenomen en behoren tot de huisgemeente van dominee Victor. Op 26 augustus 2016 werden ze gearresteerd tijdens een bijeenkomst met andere gemeenteleden. Vervolgens werden zij maandenlang in de Evin-gevangenis in Teheran vastgehouden en ondervraagd. Ze werden vervolgens voorlopig op borgtocht vrijgelaten.
Dit werd gevolgd door beschuldigingen van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en begin juli 2017 werd Amin Afshar-Naderi veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, terwijl Kavian Fallah-Mohammadi en Hadi Asgari elk tot 10 jaar gevangenisstraf werden veroordeeld. Amin Afshar-Naderi zat al opgesloten van Kerstmis 2014 tot februari 2015. De rechterlijke macht van het regime beschuldigt hem ervan de Bijbel te verspreiden en aan huisgemeenten mee te werken.
Mensenrechtenactivisten hebben opnieuw een beroep gedaan op de wereldgemeenschap om op te komen voor de christenen die in Iran worden vervolgd. Internationale aandacht en massale publieke druk zijn nodig om te voorkomen dat christenen jarenlang gevangen worden gezet vanwege hun geloof. Volgens de Wereldvervolgingsindex 2020 is het regime van Teheran een van de 10 ergste christen vervolgers ter wereld.