5 februari 2021 – Het regime in Iran intensiveert de onderdrukking van religieuze minderheden – in strijd met zijn verplichtingen onder het internationaal recht. Mensenrechtenactivisten roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die in hechtenis zitten, uitsluitend omdat ze hun recht op vrijheid van godsdienst hebben uitgeoefend.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten heeft een regime-rechtbank in de zuidwestelijke Iraanse stad Bushehr de vonnissen bekrachtigd van drie voormalige moslims die het christelijk geloof hebben aangenomen.

Habib Heydari (links op de foto) en de broers Sam en Sasan Khosravi moeten elk een jaar de gevangenis in omdat ze vasthouden aan hun christelijk geloof. De rechterlijke macht van het regime beschuldigt hen van “propaganda tegen de staat” omdat ze zich in huiskerken hebben verzameld voor christelijke devoties. Na het uitzitten van hun gevangenisstraf worden de broeders Khosravi ook bedreigd met twee jaar ballingschap in afgelegen plaatsen in Iran.

De drie voormalige moslims werden op 1 juli 2019 in Bushehr gearresteerd door politieagenten van het regime. Ze werden met geweld afgevoerd na invallen in hun huizen en werkplekken. Bijbels, christelijke literatuur en afbeeldingen, evenals computers en tal van persoonlijke bezittingen werden in beslag genomen.
De mannen werden vervolgens meer dan twee weken in eenzame opsluiting vastgehouden op het hoofdkantoor van de geheime dienst in Bushehr en werden ondervraagd zonder toegang tot juridisch advies. Ze werden vervolgens voorlopig op borgtocht vrijgelaten en aangeklaagd.

In juni 2020 werden de gevangenisstraffen uitgesproken door een rechtbank van het regime. De veroordeelden gingen in beroep, maar het werd in januari 2021 afgewezen, dus de vonnissen zijn nu definitief. De vrouw van Sam Khosravi werd tevens levenslang verboden om in staatsinstellingen te werken vanwege haar christelijk geloof, inclusief het ziekenhuis waar ze 20 jaar als verpleegster had gewerkt.

In de Wereld Vervolgings Index 2021, die in januari werd gepubliceerd door de christelijke hulporganisatie Open Doors, staat Iran op de 8e plaats. Het regime in Teheran is nog steeds een van de ergste vervolgers van christenen ter wereld. In vergelijking met vorig jaar is de onderdrukking van christenen in Iran verslechterd.
Het regime in Iran intensiveert de onderdrukking van religieuze minderheden – in strijd met zijn verplichtingen onder het internationaal recht. Mensenrechtenactivisten roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die in hechtenis zitten, uitsluitend omdat ze hun mensenrecht op religieuze vrijheid uitoefenen.