16 februari 2021 – Behnam Mahjoubi, lid van de in Iran vervolgde religieuze minderheid Gonabadi Dervish, stierf vandaag in het ziekenhuis van Teheran, nadat hij in de gevangenis een onbekend medicijn had toegediend gekregen.
Mahjoubi werd op 12 februari van de beruchte Evin gevangenis overgebracht naar het Loghman ziekenhuis.
Ebrahim Allah Bakhshi, de vriend van de andersdenkende Behnam Mahjoubi, haalde “betrouwbare bronnen vanuit het ziekenhuis” aan, die hebben gemeld dat Behman Mahjoubi was overleden.

“Betrouwbare bronnen vanuit de leiding van het ziekenhuis hebben ons laten weten dat Behnman Mahjoubi is overleden, maar ze hebben ons (volgens de artsen) opgedragen om hem nog drie dagen aan de machines te laten om de schijn op te houden,” twitterde hij vandaag.
Allah Bakhshi, een vroegere politieke gevangene en Mahjoubi zijn allebei lid van de religieuze minderheid Gonabadi Dervish in Iran. Leden van deze Soefi sekte hebben al lang geklaagd over vervolging door het Iraanse regiem, die hen als ketters beschouwd.

De avond ervoor vertelden de artsen aan de familie dat hij alleen nog ademde met behulp van de machines en dat de staf van het ziekenhuis zijn uiterste best had gedaan, maar dat het een wonder zou zijn als ze hem terug konden halen.
Een bron dichtbij de familie zei hiervoor dat Behnam Mahjoubi vrijdagavond naar de ziekenzaal van de gevangenis was gebracht en “slaaptabletten” had gekregen, omdat er geen dokter stand-by was. Zijn gezondheid ging hard achteruit nadat hij de pillen had genomen en hij raakte in coma.
Zijn moeder, Batoul Hosseini, zei buiten het Loghman ziekenhuis, dat zij geen toestemming had gekregen om haar zoon te zien.

“Ik ben hier sinds vanmorgen. Ze willen me niet bij mijn zoon laten, niettegenstaande mijn huilen en smeken. Ze zeggen dat hij vrijwel geen tekenen van leven geeft, maar de soldaat wil me niet bij mijn zoon laten. Ik ben een moeder en wil mijn zoon zien,” zei ze op een video, die werd geplaatst op sociale media.
Behnam Mahjoubi leed aan paniekaanvallen en werd bloot gesteld aan marteling en andere kwalijke handelingen, waaronder het onthouden van specialistische medische zorg. Hij zat een straf uit van twee jaar, omdat hij aan een vreedzame demonstratie had deelgenomen.

De autoriteiten in Evin blokkeerden sinds augustus 2020 Mahjoubi’s toegang tot medicatie tegen zijn paniekaanvallen, die zijn familie voor hem meebracht, Mahjoubi begon met een tiendaagse hongerstaking om te prosteren tegen deze onthouding van zijn medicijnen. Hij vertoonde symptomen van een coronavirusbesmetting tijdens zijn hongerstaking.
Gevangenisautoriteiten zonden, in September 2020, onder dwang, de 33-jarige politieke gevangene naar een psychiatrische kliniek, nadat door hun tussenkomst de medische behandeling had geleid tot een partiele verlamming.
Mahjoubi maakte deel uit van 300 leden van de Dervish gemeenschap, die werden gearresteerd in April 2018 naar aanleiding van vreedzame protesten, die plaats vonden in februari 2018 door de Gonabadi Dervishes in Teheran. Protesten, die gewelddadig werden uiteengeslagen door veiligheidsagenten en die resulteerde in de arrestatie van honderden mannen en vrouwen.

Na zijn arrestatie door zo’n by around 20 veiligheidsagenten in burgerkleding, werd hij geslagen en werd hij in eenzame opsluiting gehouden met het licht aan gedurende 24 uur per dag en ondervraagd zonder de aanwezigheid van een advocaat. Zijn ondervragers lieten hem afgedwongen “bekentenissen” ondertekenen.
Mahjoubi werd later dat jaar op borgtocht vrij gelaten, terwijl hij was veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor “samenscholing en samenspanning tegen de nationale veiligheid.” Hem werd bevolen zijn gevangenisstraf te beginnen op 20 juni 2020.