1 april 2021 – Homayoun Zhayeh en zijn vrouw Sara Ahmadi moeten binnenkort een jarenlange gevangenisstraf gaan uitzitten, en het is puur vanwege hun christelijk geloof dat zij daartoe zijn veroordeeld. Homayoun Zhaheh heeft de ziekte van Parkinson, en loopt daardoor groter gevaar om in de gevangenis Covid-19 op te lopen.

Volgens berichten van mensenrechtengroeperingen dreigt voor de Iraanse Christen Homayoun Zhayeh (62) en zijn vrouw Sara Ahmadi (42) jarenlange gevangenschap omdat zij zich tot het Christelijk geloof hebben bekeerd en in een huisgemeente in Teheran andere Christenen ontmoeten.

Sara Ahmadi en Homayoun Zhayeh werden voor het eerst in juni 2019 gearresteerd, toen zij samen met andere Christelijke gezinnen in de noord-Iraanse stad Amol bijeen waren. Homayoun Zhayeh werd na een maand vrijgelaten. Zijn vrouw werd echter 67 dagen lang vastgehouden; eerst in Amol en daarna in de Evin-gevangenis in haar geboortestad Teheran. Daar werd deze Christin 33 dagen in de isoleercel gezet, waar zij zonder contact met de buitenwereld werd verhoord. Het echtpaar werd uiteindelijk tegen betaling van een dwangsom voorlopig vrijgelaten.

Sara Ahmadi werd einde 2020 door een rechtbank van het regime in Teheran veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, terwijl Homayoun Zhayeh twee jaar kreeg opgelegd. In maart 2021 kregen zij beiden te horen dat zij hun straf binnenkort moeten uitzitten. Daarnaast mogen zij, na het uitzitten van de gevangenisstraf, twee jaar lang noch Iran uit reizen, noch in maatschappelijke of politieke groeperingen actief zijn.

Homayoun Zhayeh lijdt aan de ziekte van Parkinson in gevorderd stadium, en loopt daardoor groot gevaar om in de gevangenis Covid-19 te krijgen. In de Iraanse gevangenissen tiert het virus welig en worden er nagenoeg geen beschermingsmaatregelen getroffen voor de gevangenen.

Het regime in Teheran slaat geen acht op de oproep van de Verenigde Naties, politieke- en gewetensgevangenen, die sowieso onterecht gevangen zitten, met het oog op de pandemie vrij te laten. Om kritische stemmen te onderdrukken, worden in Iran steeds meer mensen gevangen gezet; ook wanneer zij op grond van hun leeftijd of van ziekte, meer gevaar lopen. De gevangenen worden zonder bescherming aan de pandemie blootgesteld.

Volgens de Wereld-Vervolgings-Index van 2021 hoort het regime in Teheran bij de 10 ergste Christenvervolgers in de wereld. Telkens weer worden Christenen in Iran vanwege hun actieve medewerking in hun gemeente met de verzonnen beschuldiging “in gevaar brengen van de Staatsveiligheid” aangeklaagd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In het bijzonder worden Iraanse Christenen met een Moslimachtergrond getroffen. Zij zijn voortdurend blootgesteld aan willekeurige arrestatie, intimidatie en gevangenneming. Mensenrechtenactivisten eisen directe vrijlating van alle gevangenen die louter vastzitten omdat zij gebruik hebben gemaakt van hun recht op godsdienstvrijheid.