7 mei 2021 – Volgens de Wereldvervolgingsindex 2021 behoort het regime in Teheran tot de 10 ergste vervolgers van christenen in de wereld. Keer op keer worden christenen in Iran veroordeeld tot gevangenisstraffen enkel en alleen omwille van hun geloof.

Volgens berichten van mensenrechtengroeperingen heeft een rechtbank van het regime de Iraanse christen Hamed Ashoori (foto) in april alleen vanwege zijn geloof tot 10 maanden gevangenisstraf veroordeeld. De 31-jarige voormalige moslim die het christelijk geloof heeft aangenomen woont in de stad Fardis, ten westen van Teheran.
Hamed Ashoori werd op 23 februari 2019 gearresteerd door agenten van de inlichtingendienst van het regime. Tijdens een inval in zijn huis werden persoonlijke bezittingen en christelijke boeken, waaronder bijbels, in beslag genomen.

De Christen werd vervolgens gedurende twee weken in isolatie gehouden, waar hij werd ondervraagd. Daar probeerden agenten van het regime hem te dwingen andere christenen te bespioneren. Toen hij weigerde werd hij geslagen. Tot slot werd Hamed Ashoori voorlopig op borgtocht vrijgelaten tot het einde van de rechtszaak

Intussen is bekend geworden dat medio april in de zuidwestelijke Iraanse stad Desful verscheidene christelijke bekeerlingen zijn gearresteerd of voor verhoor zijn gedagvaard. Vier voormalige moslims, Hojjat Lotfi Khalaf, Esmaeil Narimanpour, Alireza Varak-Shah en Mohammad Ali Torabi (foto), werden na invallen in hun huizen twee dagen lang in de gevangenis verhoord. Naar verluidt werden zij daarbij mishandeld. Zij werden vervolgens voorlopig vrijgelaten nadat zij onder dwang hadden beloofd niet langer actief te zijn in de christelijke gemeenschap. Zij werden bedreigd met nieuwe arrestaties en strafvervolging.

Volgens de wereldvervolgingsindex van 2021 behoort het regime in Teheran tot de 10 ergste vervolgers van christenen ter wereld. Keer op keer worden christenen in Iran aangeklaagd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor hun actieve betrokkenheid bij hun gemeenschap, met de zware beschuldigingen van “in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en “propaganda tegen het regime”. Vooral Iraanse christenen met een moslimverleden worden getroffen. Zij worden voortdurend het slachtoffer van willekeurige arrestaties, pesterijen en opsluiting. Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden omdat zij hun mensenrecht op vrijheid van godsdienst hebben uitgeoefend.