3 juli 2021 – Om vreedzame burgerprotesten in de zuidwestelijke Iraanse provincie Khoezestan de kop in te drukken, zet het regime in Teheran massaal troepen in die met scherpe munitie op demonstranten schieten. Verscheidene mensen, waaronder minderjarigen, zijn gedood, en er zijn talrijke gewonden.
Al meer dan een week zijn er in verschillende steden in de zuidwestelijke Iraanse provincie Khoezestan herhaaldelijk massademonstraties geweest vanwege het nijpende watertekort aldaar. De demonstranten beschuldigen het regime in Teheran van wanbestuur, corruptie en brute repressie. Steeds vaker wordt van de betogers gehoord dat zij vrijheid eisen en het einde van de fundamentalistische dictatuur.

Op tal van video’s die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe boze demonstranten vreedzaam door de steden marcheren. Er zijn berichten over protesten uit ten minste 20 steden in de provincie, waaronder de provinciehoofdstad Ahwaz en de op een na grootste stad Abadan.

Volgens Iraanse mensenrechtengroeperingen reageert het regime opnieuw met bruut geweld op de burgerprotesten. Milities en speciale troepen van het regime worden massaal ingezet in de steden van Khoezestan om de protesten neer te slaan. Uit videobeelden en ooggetuigenverslagen blijkt dat zij op grote schaal waterkanonnen en traangas en rubberkogels tegen de demonstranten gebruiken.

Foto’s van demonstranten die de afgelopen dagen door regeringstroepen in Khoezestan zijn gedood. Onder hen zijn twee minderjarigen, Hadi Bahmani (17) uit de stad Izeh en Ghassem Khozeiri (17) uit de stad Koet Abdollah.

Op veel plaatsen werd ook met scherp geschoten op de demonstranten. Verslagen spreken van verscheidene gedode demonstranten en talrijke gewonden. Honderden werden gearresteerd en naar onbekende plaatsen overgebracht waar zij geconfronteerd worden met martelingen en verder geweld.

Op de sociale media zijn door ooggetuigen geüploade video’s te zien van demonstranten die onder het bloed op straat liggen en van chaotische taferelen waarbij troepen van het regime zonder onderscheid het vuur openen op demonstranten.

Milities van het regime schieten met scherp op weerloze demonstranten.

Amnesty International heeft het gebruik van scherpe munitie tegen ongewapende demonstranten in Khoezestan op 23 juli veroordeeld als een “ontstellende schending van de verplichting om mensenlevens te beschermen”.

Ondertussen meldt de organisatie NetBlocks.org, die campagne voert voor vrije internettoegang, dat sinds 15 juli, toen de protesten in Khoezestan begonnen, de internetservice via mobiele telefoonnetwerken in Iran is onderbroken. Dit, zegt het, is gedeeltelijk te wijten aan gerichte internetafsluitingen door de overheid. De analyse van NetBlocks komt overeen met de meldingen van gebruikers over regionale internetafsluitingen. Deze afsluitingen “hebben de mogelijkheden van het publiek beperkt om politieke onvrede te uiten of met elkaar en de buitenwereld te communiceren”, aldus NetBlocks.org.

Het regime in Teheran heeft al verschillende malen zijn toevlucht genomen tot het afsluiten van het internet om te verhinderen dat demonstranten met elkaar communiceerden en video’s verspreidden. Meer informatie

De bevolking van Khoezestan lijdt al weken onder een catastrofale droogte, terwijl het leidingwater herhaaldelijk wordt afgesneden en de elektriciteit uitvalt. De zomerhitte stijgt momenteel tot boven de 50 graden Celsius. De demonstranten beschuldigen de machthebbers ervan dat zij het water van de belangrijkste rivieren van Khoezestan omleiden naar andere regio’s van het land. Deze omleidingen doen de rivieren van Khoezestan leeglopen en beroven de inwoners van de provincie van drinkwater en water voor de landbouw.

Ondanks haar olierijkdom lijdt de provincie Khoezestan onder chronische armoede, economische problemen en hoge werkloosheid. Grote delen van de bevolking behoren tot de Ahwazi-Arabisch sprekende minderheid, die al decennia lang door het regime wordt gediscrimineerd en onderdrukt op het gebied van politiek, werkgelegenheid en culturele rechten. Ahwazi Arabieren worden basisrechten ontzegd, waaronder het recht om hun traditionele Arabische klederdracht te dragen of om onderwijs te krijgen in hun moedertaal, het Arabisch. Mensen die opkomen voor de rechten van deze bevolkingsgroep worden onder zwakke voorwendselen gevangen gezet en tot zware straffen veroordeeld. Na tientallen jaren van discriminatie en onderdrukking is de wrok van deze bevolkingsgroep tegen het regime in Teheran groot.

Mensenrechtenactivisten hebben de internationale gemeenschap opgeroepen het geweld van het regime tegen demonstranten in Khoezestan te veroordelen. Zij zeiden dat de westerse landen hun invloed moeten aanwenden om de rechten van de mensen in Iran op vrijheid van vergadering en vreedzaam protest te verdedigen. Door de burgerprotesten met geweld te onderdrukken schendt het regime in Teheran zijn verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht.