6 augustus 2021 – De grootste internationale koepelorganisatie van vakbondsverenigingen van journalisten roept op tot beëindiging van de internetafsluitingen die door het regime in Teheran worden gebruikt om het recht van burgers op vrije toegang tot informatie te schenden.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft haar veroordeling uitgesproken over het afsluiten en onderbreken van de internettoegang op bevel van de autoriteiten in Iran in juli, tijdens burgerprotesten in verschillende grote steden tegen watertekorten en andere misstanden.

De IFJ is de grootste internationale koepelorganisatie van nationale vakbondsverenigingen van journalisten en zegt meer dan 600.000 journalisten in 146 landen te vertegenwoordigen. Duitse leden zijn de Duitse Vereniging van Journalisten en de Duitse Unie van Journalisten.

Algemeen secretaris Anthony Bellanger van de IFJ verklaarde op 29 juli: “De Internationale Federatie van Journalisten veroordeelt de Iraanse functionarissen scherp voor het afsluiten van het internet, wat een schending is van het recht van burgers op vrije toegang tot informatie. Wij steunen de oproep van de Unie van Journalisten in Iran om de toegang tot internet te herstellen en haar verzet tegen wetten die de vrijheid van meningsuiting van journalisten en burgers bedreigen.”

In haar verklaring wijst de Internationale Federatie van Journalisten op een nieuwe wet inzake internetcontrole die op 28 juli door het parlement van het regime in Teheran is aangenomen. Deze wet beoogt de internetcensuur verder aan te scherpen door de toegang van mensen tot sociale netwerken en vrij internet in Iran nog meer dan voorheen aan banden te leggen. Het internet is een doorn in het oog van het regime in Teheran omdat het de censuur en de controle op de opinie omzeilt die heerst in de door de staat gecontroleerde media. Vooral jonge Iraniërs volgen de politieke ontwikkelingen nu alleen nog maar op het internet, vooral op Twitter, en negeren de door de staat gecontroleerde media