2 oktober 2021 – Ten minste 15 leraren zitten in Iran in de gevangenis wegens hun vakbondsactiviteiten. Door de vervolging van leraren die vakbondsactiviteiten ontplooien, schendt het regime in Teheran zijn internationale verplichtingen op het gebied van de mensenrechten.

Op 25 september, aan het begin van het nieuwe schooljaar, demonstreerden leraren in meer dan 40 Iraanse steden voor fatsoenlijke salarissen, betere arbeidsomstandigheden, een einde aan discriminatie en de vrijlating van gevangen collega’s.

Het regime reageerde opnieuw met repressie en arresteerde op 26 september Aziz Ghasemzadeh (foto links), een leraar die actief is in de vakbond. Hij is de woordvoerder van de lerarenvakbond in de noordelijke Iraanse provincie Gilan.

Ten minste 15 leraren zitten in Iran in de gevangenis wegens hun vakbondsactiviteiten, waaronder de bekende wiskundeleraar Esmail Abdi (foto rechts). De internationale vakbondsfederatie Education International heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de vrijlating van Esmail Abdi en tot wereldwijde solidariteit met hem en andere leraren die in Iran gevangen zitten. Door de vervolging van leraren die vakbondsactiviteiten ontplooien, schendt het regime in Teheran zijn internationale verplichtingen op het gebied van de mensenrechten.
Deutsche Welle berichtte op 01.10.2021 in haar online editie over de lerarenprotesten en de vervolging van leraren in Iran. Dit zijn uittreksels uit het verslag:

Teheran vreest lerarenprotesten

De Iraanse leraren protesteren tegen de te lage lonen en de snel stijgende inflatie. De regering beschouwt hen daarom als criminelen.
Aziz Ghasemzadeh is de woordvoerder van de lerarenvakbond in de noordelijke Iraanse provincie Gilan. Hij gaf afgelopen zondag een interview aan een Perzisch-talige omroep in het buitenland toen hij werd gearresteerd, met zijn smartphone-camera aan. Daarom zijn er beelden van de arrestatie bij het huis van zijn ouders, waarop je de stem van zijn moeder kunt horen die de agenten smeekt haar zoon niet mee te nemen. Tevergeefs, Ghasemzadeh werd met gebonden handen en geblinddoekt afgevoerd.
“Vakbondsactivisten als Aziz Ghasemzadeh worden beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’. De autoriteiten treden hard tegen hen op,” vertelde mensenrechtenadvocaat Saeid Dehghan aan DW. “Ghasemzadeh is leraar en een gerespecteerd musicus en zanger. Hij is een opgeleid en gecultiveerd persoon die vreedzaam campagne voert voor meer sociale rechtvaardigheid en betere arbeidsomstandigheden. Dit is niet verboden door onze grondwet.”

De advocaat uit de hoofdstad verdedigt politieke gevangenen in Iran. Deghan is bezorgd over de willekeurige arrestatie van de activisten. Hij zegt dat het doel is hen te intimideren voordat ze zich kunnen organiseren. “De algemene ontevredenheid in Iran is zeer groot en elke protestactie heeft het potentieel om veel mensen te mobiliseren tegen het politieke systeem.  Daarom moet, vanuit het standpunt van de regering, elk protest in de kiem worden gesmoord.”

Aziz Ghasemzadeh had de dag voor zijn arrestatie, vlak voor het begin van het nieuwe schooljaar in Iran, een toespraak gehouden op een protestbijeenkomst. Soortgelijke acties vonden plaats in meer dan 40 steden. Het ging om betere arbeidsomstandigheden en hogere lonen voor leraren, d.w.z. werknemers van het Ministerie van Onderwijs. Velen van hen hebben al maanden geen salaris meer ontvangen. Pas in maart 2021, na lange onderhandelingen, had de vorige regering onder president Rohani ermee ingestemd de salarissen van de leraren aan te passen aan de economische situatie van het land. (…)

“De politieke leiders denken het probleem te kunnen oplossen door vakbondsactivisten te arresteren. Ze hebben het mis. We zullen niet opgeven,” kondigde Ghasemzadeh in zijn toespraak aan. Nu is hij zelf een van de minstens 15 gevangen Iraanse leraren die achter de tralies zitten voor hun vakbondswerk.
Een van de bekendste onder hen is wiskundeleraar Esmail Abdi. Het lid van het uitvoerend comité van de lerarenvakbond in Teheran zit sinds november 2016 in de gevangenis op de standaard aanklachten van “informatie verzamelen met het doel de nationale veiligheid in gevaar te brengen” en “propaganda tegen het politieke systeem”.

Education International heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de vrijlating van Esmail Abdi en tot wereldwijde solidariteit met hem en andere leraren die in Iran gevangen zitten. Iran is partij bij het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten. Deze waarborgen het recht van eenieder om uit vrije keuze vakverenigingen op te richten en zich daarbij aan te sluiten voor de bevordering en bescherming van zijn economische en sociale belangen. Met andere woorden, de machthebbers in Iran schenden hun internationale verplichtingen op het gebied van de mensenrechten.

“Omdat ze geen ernstige gevolgen hoeven te vrezen,” vertelt Raha Bahreini, Iran-deskundige bij Amnesty International, aan DW. Bahreini wijst op de speciaal door de VN benoemde speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran, die de schendingen van de mensenrechten in het land documenteert. “Wij roepen op tot een internationaal samenwerkingsverband om de verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen in Iran te identificeren en de dossiers te laten openen, zodat de betrokkenen uiteindelijk voor de rechter kunnen worden gebracht”, aldus de Iran-deskundige van Amnesty International.