Samenzwering tegen democratie, Mensenrechten
en de rechtsstaat in Europa

Verklaring van solidariteit van de parlementaire commissies
Politieke persoonlijkheden en mensenrechten – Nobelprijswinnaars – wereldwetgevers

 • Comité van Belgische parlementsleden en burgemeesters voor een democratisch Iran
 • Zwitsers Comité voor Democratie en Scheiding van Religie van de Staat in Iran
 • Italiaanse Federatie van Mensenrechten, Comité van Italiaanse parlementsleden voor een vrij Iran
 • Frans Comité voor een democratisch Iran
 • Britse parlementaire commissie voor de vrijheid van Iran
 • Duits Solidariteitscomité voor een vrij Iran
 • Internationaal Comité op zoek naar gerechtigheid
 • Comité van Nederlandse vrienden voor een vrij Iran
 • Vrienden van een vrij Iran in het Europees Parlement
 • Australisch Comité van Aanhangers van Democratie in Iran
Verklaring van Pierre Galand, hoofd van de Wereldorganisatie tegen foltering, aan de Belgische autoriteiten:
Dit zal meer terreurdaden in Europa aanmoedigen. Omdat dit een duidelijke boodschap zal sturen naar de terroristische agenten van Iran.
Verklaring van professor Rita Süssmuth, voormalig voorzitter van het Duitse federale parlement, aan de premier van België:
Stop met het uitleveren van de terroristische diplomaat Assadollah Assadi aan het Iraanse regime.
Hierbij wil ik u informeren over onze fundamentele en dringende zorgen en verzoek ik u uw grondwettelijke bevoegdheden te gebruiken om onmiddellijk actie te ondernemen.
Verklaring van mevrouw Íngrid Betancourt tegen de schandelijke deal tussen de Belgische regering en het Iraanse regime:
…. Als particuliere eiser in de zaak tegen Assadi en zijn mede-samenzweerders wil ik benadrukken dat dit verdrag terrorisme aanmoedigt en het heersende regime van Iran groen licht geeft om onschuldige buitenlandse burgers te blijven gijzelen en ze in te ruilen voor meedogenloze Iraanse moordenaars. Justitie en gerechtelijke vervolging lopen weg …
Pierre Bercy, Brief van de Nieuwe Franse Mensenrechten vereniging aan de Eerste Minister en de Ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie van België:
… Waarom buigt u voor de constante chantage en gijzeling van Iran?….
Professor Lord Alton van Liverpool, Onafhankelijk partijloos lid van het House of Lords, Brits Comité voor de Vrijheid van Iran

Dit komt erop neer dat deze veroordeelde terroristen worden vrijgelaten en aan berechting kunnen ontsnappen, gezien de goed gedocumenteerde reputatie van de Iraanse rechterlijke macht om voor ernstige misdrijven straffeloosheid te verlenen en te handhaven voor functionarissen van het regime, zoals onlangs door de speciale VN-rapporteur voor Iran is verwoord.

John Bercow, voorzitter van het Britse parlement (2009-2019)
België zou bij het onderdrukte volk van Iran moeten zijn, niet bij de onderdrukkers.
Bob Blackman, lid van het Britse parlement
….Dit wetsvoorstel moedigt religieus fascisme in Teheran aan om terrorisme te promoten ….
Janez Janša Minister-President van Slovenië:
“Veroordeelde terroristen moeten worden gestraft, niet vrijgelaten!”
Judy A. Sgro, voormalig minister van immigratie en huidig lid van het Canadese parlement:
Dit verdrag is erg aardig voor Iran en gevaarlijk voor België en Europa.
Ambassadeur Robert Joseph hekelt deal Iran-België om terroristen vrij te laten:
…heb ik tot mijn verbazing vernomen dat de Belgische regering een akkoord heeft bereikt met het Iraanse regime waardoor Assadi zou kunnen terugkeren naar Iran, waar hij, in plaats van zijn ambtstermijn uit te zitten, ongetwijfeld zal worden verwelkomd als een nationale held, net zoals bij de Lockerbie-bommenlegger toen die werd vrijgelaten, een spektakel dat Schotland en Groot-Brittannië alleen maar tot schande bracht. En het is zeker dat Assadi meer terreur zal blijven plannen, dit keer met een gevoel van straffeloosheid ….
Senator Robert Menendez
Een verdrag tussen België en Iran moet de internationale verplichtingen van België nakomen en kan Assadollah Assadi of enige andere actor die verantwoordelijk is voor mensenrechtenschendingen en gruwelijke terroristische daden niet straffeloos gratie verlenen. Iran moet ter verantwoording worden geroepen voor het steunen van terrorisme en het nemen van gijzelaars als hefboomwerking.
John Bolton, voormalig adviseur van de Amerikaanse president in de Nationale Veiligheidsraad:
Het door België voorgestelde verdrag met het Iraanse regime is duidelijk schandalig
Internationaal mensenrechtenadvocaat David Matas over het Belgische verdrag

… Met betrekking tot de voorgestelde wetgeving werd de regering gevraagd waarom zij het Verdrag had ondertekend, waarom zij de wetgeving voorstelde en waarom de wetgeving een dringende aangelegenheid was. De regeringswoordvoerder ontweek het antwoord op de vraag. Zij identificeerde geen enkele Belg in een Iraanse gevangenis die op grond van het verdrag zou kunnen worden overgebracht. Het enige aanwijsbare gebruik van het verdrag en de wetgeving is als een middel om de Iraanse diplomaat Assadi en de andere terroristen naar Iran over te brengen en vrij te laten. Op de dag van de veroordeling in februari 2021 was er bezorgdheid dat de regering van België bereid zou zijn Assadi te laten ontsnappen door hem naar Iran over te brengen.

… De Belgische minister van Justitie reageerde toen met deze woorden: In het algemeen is het correct dat het Iraanse regime zou willen streven naar een deal of een gevangenenruil. Ik kan daar onmiddellijk aan toevoegen, dat de beginselen van onze rechtsstaat niet het voorwerp kunnen zijn van een koehandel, laat staan van een tapijtenmarkt. De Belgische regering zou zich deze woorden vandaag moeten herinneren. De inspanning om het terrorisme te bestrijden en de noodzaak om de rechtsstaat te eerbiedigen vereisen dat Assadi en de andere terroristen hun straf in België uitzitten en niet naar Iran worden overgebracht

In een verklaring waarschuwden tientallen Britse wetgevers:……

…… “Het vrijlaten van Assadi onder enig voorwendsel zal een grote klap zijn voor de inspanningen om het staatsterrorisme van Iran op Europese bodem te bestrijden en de samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding, die heeft geleid tot de arrestatie en veroordeling van Assadi, ondermijnen …
Het regime in Iran is ’s werelds grootste staatssponsor van terrorisme en het is bekend dat het zijn diplomaten, ambassades en diplomatieke missies misbruikt om terreurdaden te vergemakkelijken en uit te voeren, zoals bewezen door de veroordeling van Assadi.”…

Amerikaanse congresleden veroordelen deal Iran-België om terroristen vrij te laten

Vertegenwoordiger van de Verenigde Staten Randy K. Weber
Vertegenwoordiger van de Verenigde Staten Brian Fitzpatrick
Vertegenwoordiger van de Verenigde Staten Louie Gohmert

….wij smeken u …. verwerp elke cynische truc van de huidige “diplomaten” van Iran om terroristen te ruilen voor twijfelachtig vastgehouden Belgen……

Senator Ted Cruz en senator Marco Rubio
Een tweeledige groep Amerikaanse wetgevers, waaronder de voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, Bob Menendez, D-N.J., senator Ted Cruz, R-Texas en senator Marco Rubio, R-Fla tweette hun verzet tegen de voorgestelde wetswijziging.
Rubio tweette gedeeltelijk: “Het voorgestelde verdrag van België met #Iran kan de terugkeer van Assadollah Asadi, een veroordeelde terrorist, naar zijn thuisland niet toestaan.”

Nationale Veiligheid Experts in de VS Veroordelen de Iran-België Overeenkomst tot In Vrijheidstelling van Terroristen

… Als leden van de Amerikaanse gemeenschap voor rechtshandhaving en nationale veiligheid hebben we ons leven gewijd aan het beschermen van de vrije wereld en bestrijding van terrorisme, op vele continenten. Deze voortdurende verplichting dwingt ons om ons bezig te houden met wat we beschouwen als een stuitende fout in uitvoering: het nog hangende “Verdrag tussen het Koninkrijk België en de Islamitische Republiek van Iran over de Uitwisseling van Veroordeelde Personen.”
Als zetel van de Europese Unie is Brussel in feite de hoofdstad van Europa. Als leden van gemeenschappen van rechtshandhavers en militairen is het voor ons onvoorstelbaar dat de Regering van het Koninkrijk België zelfs maar overweegt om Iran uit te nodigen er zijn hoofdkwartier voor terroristische operaties in Europa te vestigen.
Het is uit diepe bezorgdheid voor de Europese en internationale veiligheid, dat we er bij het Parlement van het Koninkrijk België op aandringen om dit voorgestelde verdrag te verwerpen.

 • Gen. (Buitendienst) James Conway, Voormalig commandant van het Corps Mariniers van de VS
 • Hon. Louis J. Freeh, Voormalig directeur FBI
 • Generaal (Buitendienst) James L. Jones, Voormalig NAVO Commandant, Commandant Corps Mariniers VS, Adviseur Nationale Veiligheid van de President
 • Hon. Robert Joseph, Voormalig Staatssecr. Van Buitenlandse Zaken voor Wapenbeheersing en Nationale Veiligheid
 • Kolonel (Buitendienst), Leger VS Wesley M. Martin, Voormalig Hoofdofficier Antiterrorisme, Coalitie Strijdmacht – Irak
 • Hon. Michael B. Mukasey, Voormalig Procureur Generaal VS
 • Hon. Eugene R. Sullivan – Gepensioneerd Federale Rechter
 • Hon. Robert Torricelli – Voormalig Senator voor New Jersey
 • Generaal (Buitendienst) Charles (Chuck) Wald – Voormalig Plaatsvervangend Commandant Europees Commando VS

Verklaring van UANI over het in behandeling zijnde Belgische verdrag tot uitlevering van gevangenen aan Iran
(New York, N.Y.) – Voorzitter Senator Joseph I. Lieberman van United Against Nuclear Iran (UANI) en CEO Ambassadeur Mark D. Wallace gaven vandaag de volgende gezamenlijke verklaring uit na {het} nieuws dat het Belgische parlement de ratificatie zou overwegen van een verdrag met Iran dat Iraniërs die in België veroordeeld zijn, en Belgen die in Iran veroordeeld zijn, zou toestaan hun gevangenisstraf in hun thuisland uit te zitten. …

“De goedkeuring van dit verdrag door België zou een gevaarlijk precedent scheppen voor de internationale gemeenschap en zou voor Iran een duidelijk signaal zijn dat zijn afschuwelijke gijzelingsbeleid een legitiem en doeltreffend middel is om te krijgen wat het wil. Het regime neemt doelbewust westerlingen in gijzeling om als onderhandelingstroef te dienen bij onderhandelingen om concessies van andere landen los te krijgen. Deze gijzelingsdiplomatie is niet de praktijk van een normale natiestaat; het is misdadig gedrag en het werk van een schurkenstaat, een terroristische staat….
“Dit voorgestelde verdrag creëert een valse gelijkwaardigheid tussen de rechtssystemen van Europa en Iran, dat routinematig westerse burgers, ingezetenen en asielzoekers arresteert op grond van verzonnen en valse beschuldigingen. In plaats van verder te gaan met dit verdrag, is de beste manier om Iran terug naar de onderhandelingstafel te dwingen en zijn gijzelaars vrij te laten, dat België, de VS en de rest van Europa een prijs eisen van Iran voor zijn gijzelnemingen. De hele internationale gemeenschap moet zich tegen Teheran verzetten tot het zijn gedrag verandert en zijn kwaadaardige activiteiten stopzet.

Wij roepen de Belgische regering op dit wetsvoorstel in te trekken en de leiders van het Iraanse regime door haar optreden te leren dat zij niet bereid is de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht op te offeren om hen gunstig te stemmen.

De brief van Brad Sherman, een lid van buitenlandse betrekkingen van het Amerikaanse Congres, aan de premier van België:
Ik verklaar mijn sterke verzet tegen het akkoord tussen de Belgische regering en het Iraanse regime
Assad uitleveren aan het regime dat zijn misdaden heeft bevolen, zal toekomstige terroristische operaties in Europa en Amerika aanmoedigen

Als een van de senior leden van de commissie buitenlandse betrekkingen ben ik de belangrijkste aanhanger van de tweeledige resolutie 118, die het Iraanse regime veroordeelde voor dit moordcomplot en de aanhangers steunde van een democratische republiek gebaseerd op de scheiding van religie en staat en niet-nucleair.

Ik vraag u respectvol om uw bevoegdheden te gebruiken om een dergelijke ongepaste overeenkomst met het Iraanse regime te verwerpen voor de veiligheid van de burgers van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Schandelijk verdrag om Iraanse veroordeelde terroristen vrij te laten
De Canadese Vrienden van een Democratisch Iran (CFDI), een niet-partijgebonden NGO die de situatie van de mensenrechten en de Iraanse dissidenten al verscheidene jaren volgt, is geschokt en vol ongeloof over de deal tussen de Belgische regering en het klerikale regime in Iran om veroordeelde terroristen terug naar Iran vrij te laten.

Wij roepen de Belgische regering op dit wetsvoorstel in te trekken en de leiders van het Iraanse regime door haar optreden te leren dat zij niet bereid is de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht op te offeren om hen gunstig te stemmen.

Leden Europees Parlement keuren Overeenkomst tussen Iran en België om terroristen in vrijheid te stellen af
… We vragen onze collega’s in het Belgische Parlement om de uitwisselingsovereenkomst tussen België en het Iraanse regime te verwerpen. Deze uitwisseling maakt de weg vrij voor de vrijlating van Assadollah Assadi, terroristisch diplomaat van het Iraanse regime, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf door het Antwerpse Hof, samen met andere terroristen en geeft groen licht aan het religieuze fascisme, dat over Iran regeert, om door te gaan met misdadige activiteiten en terrorisme op Europees grondgebied…..
Zo’n overeenkomst resulteert in meer misdaden en moorden in Europa en, tenzij we een ferm standpunt innemen, zal dit niet het laatste dodelijke terroristische complot zijn.
We doen een beroep op U om dit verdrag te verwerpen omwille van vrede en veiligheid.

 • Javier Zarzalejos, Lid van het Europees Parlement voor Spanje
 • Ryszard Czarnecki, Lid van het Europees Parlement voor Polen
 • Stanislav Polčák, Lid van het Europees Parlement voor Republiek Tsjechië
 • Gianna Gancia, Lid van het Europees Parlement voor Italië
 • Susanna Ceccardi, Lid van het Europees Parlement voor Italië
 • Anna Bonfrisco, Lid van het Europees Parlement voor Italië
 • Hermann Tertsch, Lid van het Europees Parlement voor Spanje
 • Franc Bogovič, Lid van het Europees Parlement voor Slovenië
 • Maite Pagazaurtundúa, Lid van het Europees Parlement voor Spanje
 • Antonio López-Istúriz White, Lid van het Europees Parlement voor Spanje
 • Milan Zver, Lid van het Europees Parlement voor Slovenië
 • Petri Sarvamaa, Lid van het Europees Parlement voor Finland
 • Ladislav Ilcic, Lid van het Europees Parlement voor Kroatië
 • Ivan Stefanec, Lid van het Europees Parlement voor Slowakije
 • Ljudmila Novak Lid van het Europees Parlement voor Slovenië
 • Gerolf Annemans, Lid van het Europees Parlement voor België
 • Marco Campomenosi, Lid van het Europees Parlement voor Italië
 • José Manuel Fernandez, Lid van het Europees Parlement voor Portugal
 • Zdzisław Krasnodebski, Lid van het Europees Parlement voor Polen
 • Romana Tomc, Lid van het Europees Parlement voor Slovenië
 • Assita Kanko, EP-lid uit België, beschreef de deal als “een pact met de duivel” en waarschuwde voor toekomstige terreuraanslagen tegen Europa

Gezamenlijke brief van de Nobelprijswinnaars aan de Eerste Minister van België
Ondertekenaars:

 • Professor Randy Shekman, Nobelprijswinnaar voor geneeskunde in 2013, VS
 • Professor Sheldon Glashaw, Nobelprijswinnaar voor natuurkunde in 1979, VS
 • Professor Jerome Friedman, Nobelprijswinnaar voor natuurkunde in 1986, VS
 • Professor John Polanyi, Nobelprijswinnaar voor Scheikunde, 1986, Canada
 • Professor Joachim Frank, Nobelprijs scheikunde 2017, VS
 • Professor Arieh Warshel, Nobelprijs Scheikunde 2013, VS-Israël
 • Professor David Wineland, Nobelprijs Natuurkunde 2012, VS
 • Professor Brian Kobilka, Nobelprijs scheikunde, VS

Wij, de Nobelprijswinnaars, schrijven u deze brief om onze diepe bezorgdheid te uiten over de overeenkomst “Overdracht van veroordeelden” die in maart 2022 in het geheim is ondertekend tussen België en de Islamitische Republiek Iran. Deze overdracht staat toe dat de diplomaat terrorist Assadolah Assadi wordt uitgeleverd aan Iran, waar hij gegarandeerd zal worden vrijgelaten. Door Assadi toe te staan de rest van zijn 20-jarige gevangenisstraf uit te zitten in Iran, het land dat verantwoordelijk is voor het terroristische plan, wordt de spot gedreven met de rechtsstaat. Dit zal leiden tot grotere immuniteit voor de Iraanse regering en haar functionarissen die betrokken zijn bij terrorisme en misdaden tegen de menselijkheid. De ratificatie van het verdrag door het Belgische parlement stelt Assadi in feite vrij van het uitzitten van zijn straf, waardoor een gevaarlijk precedent wordt geschapen en de rechtsstaat in Europa en elders ernstig wordt ondermijnd.

Dit zal wereldwijd meer terrorisme vanuit Iran aanmoedigen en de Iraanse autoriteiten verzekeren dat ze de verantwoordelijkheid voor grote internationale misdaden kunnen ontlopen.
We dringen er bij de Belgische regering met klem op aan om haar verzoek aan het parlement in te trekken en dit immorele en schandalige verdrag met de Iraanse theocratie te beëindigen, en we dringen er bij het Belgische parlement op aan om een verklaring af te leggen over de wereldwijde inspanningen omtrent terrorisme.

Brief van John Meter, winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde en hoofdwetenschapper van het James Webb-project, aan de premier van België:

Ik dring er met klem bij de Belgische regering op aan om haar verzoek aan het parlement in te trekken en dit immorele en schandalige verdrag met het Iraanse regime te beëindigen.

Amnesty International:
De regering van Iran heeft Ahmadreza Jalali “gegijzeld” en wil hem gebruiken om druk uit te oefenen op België en Zweden voor de vrijlating van Assadollah Assadi en Hamid Nouri, een andere veroordeelde agent van de Islamitische Republiek Iran.

Drieënvijftig sporters veroordelen deal tussen Iran en België

Het feit dat de veroordeelde criminelen van twee landen hun straf in het vervolg mogen uitzitten in hun eigen land, betekent dat de Iraanse terroristische diplomaat en zijn handlangers vrijgelaten zullen worden en teruggestuurd naar Iran. Dit is een duidelijke boodschap dat het bedrijfsleven en de politiek boven gerechtigheid gaan en van groter belang worden geacht. We beschouwen dit als een belediging voor de honderden jaren van strijd voor gerechtigheid en menselijke waarden door het Belgische en het Iraanse volk.

Wij veroordelen met klem deze schandelijke overeenkomst met het klerikale regime in Iran, die het regime de ruimte biedt om terroristische acties te ondernemen tegen het Iraanse verzet in Europa. Het spreekt vanzelf dat Iraanse en Belgische burgers na goedkeuring van deze overeenkomst voortaan rekening dienen te houden met moord en terrorisme in Europa. ….

Als Iraanse nationale en wereldkampioenen op sportgebied dringen we er bij u op aan, als hoogste persoon in de Belgische regering en eerste persoon die verantwoordelijk is voor de bescherming en veiligheid van Belgische burgers en vluchtelingen uit Iran en andere landen, om er alles aan te doen te voorkomen dat deze schandelijke deal doorgaat. Het stoppen van deze deal zal een krachtige stap zijn richting vrede en veiligheid in Europa, en de meerderheid van de mensen in Iran en andere mensen over de hele wereld die hebben geleden onder de terroristische activiteiten van het klerikale regime zullen u voor altijd dankbaar zijn.

“Handen af van Kaïn” roept Brussel op het schandelijke verdrag met Iran te beëindigen

“Handen af van Kaïn” is de organisatie achter de goedkeuring van een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN voor een moratorium op executies.

Wij volgen dagelijks de toepassing van de doodstraf over de hele wereld en ook in Iran. Wij kennen de situatie van de doodstraf en de mensenrechten in Iran en zijn van mening dat een schandelijke overeenkomst tussen de Belgische autoriteiten en de heersende Iraanse theocratie de vrijlating vergemakkelijkt van de diplomaat-terrorist Assadollah Assadi uit Teheran

De Belgische regering moet onmiddellijk een einde maken aan dit schandelijke verdrag met het Iraanse regime, aangezien het een gevaarlijk precedent schept en de veiligheid en stabiliteit in Europa in gevaar brengt

Italiaans parlementair comité voor een vrij Iran
Dringende verklaring: Stop het schandelijke verdrag van België met Iran

Assadi werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en heeft vier jaar van zijn gevangenisstraf uitgezeten. Hij komt dus in aanmerking om te worden overgebracht naar Iran, waar hij aan berechting voor zijn misdaden zal ontkomen. Het bewijsmateriaal dat tijdens het proces tegen de terroristen werd geopenbaard, onderstreepte dat Assadi toezicht hield op een uitgebreid spionagenetwerk in heel Europa, terwijl hij genoot van zijn diplomatieke status als derde secretaris van de ambassade van het regime in Wenen.

 • Voorzitter: Hon. Antonio Tasso lid van het Huis van Afgevaardigden
 • Co-voorzitters: Hon. Stefania Pezzopane, lid van het Huis van Afgevaardigden
 • Senator Roberto Rampi, lid van de senaat
 • Senator Lucio Malan, lid van de senaat
 • Coördinator: Dr. Antonio Stango
Darya Safai, een Iraans lid van het Belgische parlement, in een videoboodschap:
De goedkeuring van deze overeenkomst brengt het leven van Iraanse politieke activisten in gevaar, waaronder ikzelf, mijn vrouw en mijn kinderen. Dit verdrag maakt de weg vrij voor de vrijlating van de criminelen van het Iraanse regime – die door de rechtbank zijn veroordeeld – in België.
Theo Francken, parlementslid en voormalig minister van Vreemdelingenzaken van België:
Laat de terroristen niet vrij!
Michael Freilich, Belgisch parlementslid
Vanmorgen sprak ik een bijeenkomst buiten het Belgische parlement toe over de schandelijke #Iran-deal waarbij België een veroordeelde terrorist uit de gevangenis zal vrijlaten. We hebben alle internationale druk nodig om te slagen in onze inspanningen.“We doen er alles aan in het parlement om hen te overtuigen van gedachten te veranderen. Maar we kunnen het niet alleen. Daarom hebben we u hier nodig, in uw volledige steun, in uw protesten. We hebben de Iraanse gemeenschap in ballingschap over de hele wereld nodig … We hebben druk van externe regeringen nodig omdat deze regering, de Vivaldi-regering, ons in de steek heeft gelaten, jullie hier allemaal is vergeten en de poorten opent voor terreur in Europa. En dat mogen we nooit toestaan.”
Belgische politici roepen Brussel op de deal met Teheran te stoppen
Met deze brief geeft het Belgisch comité uiting aan zijn grote bezorgdheid over het verdrag tussen de Belgische regering De Croo en het terroristische regime in Iran, dat de gevangenenruil tussen Iran en België mogelijk maakt.
Het is duidelijk dat het verdrag niet eens de veiligheid in Europa garandeert, maar zelfs groen licht geeft aan de terroristische netwerken van het Iraanse regime om hun activiteiten en hun terreuraanslagen op Europese bodem op te voeren, wetende dat zij beloond zullen worden met een kans om onmiddellijk na hun arrestatie en hun veroordeling in België naar Iran terug te keren.

Belgisch Comité van parlementsleden en burgemeesters voor een democratisch Iran.Pierre Galand, Ere-Senator en Voorzitter van OMCT Europe
Mark Demesmaeker, Senator, Ere-Europarlementslid
Serge de Patoul, Ere-Afgevaardigde en Schepen
Michael Freilich, federale kamer van volksvertegenwoordigers

Professor Christine Van den Wyngaert, rechter van het Internationaal Strafhof in Den Haag uit België:

Interview met Radio 1, de Vlaamse Nationale Radio van België

“Ik was oprecht verrast, want België is een van de voorvechters van de strijd tegen straffeloosheid bij het Internationaal Strafhof.
Wij zoeken namelijk de veroordeling van oorlogsmisdadigers. Maar nu creëren wij zelf de voorwaarden waaronder we een serieuze terrorist van het Iraanse regime aan hen kunnen overdragen, en dit is totaal tegen het idee van ongestraft vechten. Het verbod op amnestie voor ernstige internationale misdrijven moet blijven bestaan”.

Bas Belder, voormalig lid van het Europees Parlement uit Nederland:
Leg de laakbare en criminele gijzelingsstrategie van het Iraanse regime niet wettelijk vast!

In een andere verklaring waarschuwde de non-profitorganisatie “Justice for the Victims of the 1988

Massacre in Iran (JVMI)”:
…”Assadi toe te staan de rest van zijn 20-jarige gevangenisstraf uit te zitten in Iran, de staat die verantwoordelijk was voor de poging tot de terroristische bomaanslag , zou een aanfluiting zijn van de rechtsstaat en verdere straffeloosheid bevorderen voor de Iraanse regering en haar functionarissen die betrokken zijn bij terrorisme en misdaden tegen de menselijkheid.”

De brief van 8 vooraanstaande internationale wetgever aan de premier van België:
trek het schandalige verdrag met het Iraanse regime in

Prof. Eric David – lid van de bij de VN aangesloten International Humanitarian Fact-Finding Commission (2006-2016); Hoogleraar internationaal publiekrecht. Em., Université Libre de Bruxelles – (België)
Prof. Pierre d’Argent – Professor Internationaal Recht, Universiteit van Leuven; Lid, Instituut voor Internationaal Recht (IIL); Eerste secretaris van het Internationaal Gerechtshof (2009-2011) – (België)
Prof. Stefan Trechsel – voorzitter van de Europese Commissie voor de rechten van de mens (1995-1999); Rechter, VN Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) (2006-2013) – (Zwitserland)
Prof. Valeriu M. Ciucă – Rechter, Gerecht van de Europese Unie (2007-2010) – (Roemenië)
Prof. Giovanni Grasso – Voormalig internationaal rechter van het Grondwettelijk Hof van Bosnië en Herzegovina; voormalig rechter van de Mensenrechtenkamer voor Bosnië en Herzegovina – (Italië)
Claude Nicati – plaatsvervangend procureur-generaal van Zwitserland (2001-2009); voormalig president van de regering van de deelstaat Neuchâtel (Zwitserland); voormalig onderzoeksrechter, Neuchâtel; Lid van de lijst van raadslieden voor het Internationaal Strafhof (ICC) – (Zwitserland)
Dainius Pūras – Speciale VN-rapporteur voor het recht op lichamelijke en geestelijke gezondheid (2014-2020); Voorzitter van het Coördinatiecomité van de speciale procedures van de VN-Mensenrechtenraad (2018-2019) – (Litouwen)
Tahar Boumedra – Voormalig hoofd van UNAMI Human Rights Office en vertegenwoordiger van de HCHR in Irak – (Verenigd Koninkrijk)

4 Dagen met demonstraties

Tegen de deal tussen de Belgische regering en de religieuze dictatuur van Iran in Londen, Parijs, Göteborg, Atlanta, Oslo, München, Berlijn, Washington, Sydney

 • Demonstraties door Iraniërs in ballingschap tegen het schandelijke wetsvoorstel om terroristen over te hevelen naar het regime van de moellahs.
 • De brief van 600 Iraanse ballingen in Amerika en canada 1600 brief van UK.
  België moet het schandelijke contract met het geestelijke regime onmiddellijk opzeggen.
  Het Belgische parlement moet het wetsvoorstel om terroristen terug te sturen niet goedkeuren.

Schandelijke deal maakt weg vrij om veroordeelde terroristen over te brengen naar Iran

Het verdrag voor de “overdracht van veroordeelde personen” tussen de Belgische regering en het klerikale regime, gepresenteerd aan het Belgische parlement voor dringende herziening, heeft Iraniërs, Europeanen en mensen met een goed geweten over de hele wereld verontwaardigd gemaakt. Het Iraanse volk, de Belgische Parlementariërs en huidige en voormalige functionarissen over de hele wereld hebben hun stem laten horen in verzet tegen wat wordt gezien als een schandelijke deal. De deal laat de terroristische diplomaat, Assadollah Assadi, het meesterbrein van het complot om te bombarderen en massamoord te plegen, vrij.

Indien ze wordt aangenomen, zal het wetsvoorstel een gevaarlijke escalatie van terrorisme op Europese bodem veroorzaken, en gijzeling van Europese onderdanen en Iraanse dubbele nationaliteiten voor chantage door het religieuze fascisme dat Iran regeert. Niemand in Europa of de westerse democratieën zal veilig zijn.

HANDEL NU en doe mee aan deze campagne door uw vertegenwoordigers in nationale parlementen en in raden te schrijven, en uw stem te verheffen op sociale media en in de pers. Wij, het volk, hebben de macht om de loop van de gebeurtenissen te veranderen. Dat kunnen en moeten we.