28 oktober 2022 – Javaid Rehman, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran, heeft regimepresident Ebrahim Raisi de schuld gegeven van het doden van honderden demonstranten in Iran.

Gearresteerde demonstranten worden mishandeld
Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties in Genève is bezorgd over berichten dat gearresteerde demonstranten systematisch worden mishandeld in de gevangenissen van het regime in Teheran. De woordvoerder van het bureau, Ravina Shamdasani (foto), zei op 28 oktober dat de VN informatie had ontvangen dat gewonde demonstranten van ziekenhuizen naar gevangenissen werden gebracht, waar hun medische behandeling werd geweigerd. Bovendien, zei de VN-woordvoerder, worden de families van gearresteerde demonstranten vaak lastiggevallen. Ook worden lichamen van gedode demonstranten niet overgedragen aan hun familieleden.

Regimepresident Raisi medeplichtig aan dood demonstranten
Op 27 oktober heeft Javaid Rehman, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran, regimepresident Ebrahim Raisi de schuld gegeven van het doden van honderden demonstranten in Iran. Raisi zelf had er bij verschillende gelegenheden bij de strijdkrachten van het regime op aangedrongen geweld tegen burgers te gebruiken, aldus Javaid Rehman tijdens een persconferentie in New York. Raisi’s verordening over de naleving van de sluierplicht had de zedenpolitie onder meer de bevoegdheid gegeven harder op te treden tegen ongesluierde vrouwen.

Minstens 27 kinderen vermoord
De speciale VN-rapporteur sprak van meer dan 250 doden sinds het begin van de protesten – waaronder ten minste 27 kinderen. Het aantal niet-gemelde gevallen is hoog. Hij twijfelde er niet aan dat er in werkelijkheid veel meer slachtoffers en doden waren.

Javaid Rehman riep de internationale gemeenschap op de zaken systematisch te onderzoeken om de daders te berechten. Tegelijkertijd sprak hij zijn overtuiging uit dat de demonstraties niet zullen worden onderdrukt: “De Iraanse autoriteiten, zo wreed en repressief als ze zijn, kunnen de jongeren niet tegenhouden. Ze zullen deze beweging niet kunnen stoppen.”