30 november 2022 – Iraanse artsen protesteren tegen het geweld en worden zelf slachtoffer van mishandeling. De Hessische Beroepsvereniging van Artsen: “Ook het gewelddadige optreden van de veiligheidstroepen tegen de protesterende artsen noemen wij bijzonder perfide. Hun protest was onder meer gericht tegen de aanwezigheid van veiligheidstroepen in de ziekenhuizen. Artsen worden gedwongen hun patiënten in het geheim en buiten de gezondheidscentra te verzorgen voor hun eigen bescherming, en zij zijn zelf het doelwit van repressie.”

Er komen steeds meer berichten uit Iran over demonstranten die blind zijn geworden omdat het regime hen opzettelijk in de ogen heeft geschoten. Enkele dagen geleden schreven 140 Iraanse oogartsen een open brief waarin zij deze wrede actie tegen demonstranten veroordeelden. Er zijn steeds meer patiënten met ernstige oogletsels, veroorzaakt door metalen of rubberen kogels die zijn gebruikt bij het onderdrukken van protesten, schrijven de artsen in de brief. In veel gevallen hadden de treffers geleid tot verlies van het gezichtsvermogen in een of beide ogen.

Uit verslagen van artsen, familieleden van patiënten en mensenrechtengroeperingen blijkt dat milities van het regime opzettelijk gebruik maken van verblinding om de protestbeweging de kop in te drukken.


De 18-jarige Parsa Ghobadi is een van de minstens 400 Iraanse demonstranten die de afgelopen weken geheel of gedeeltelijk blind zijn geworden omdat zij rechtstreeks in de ogen werden geraakt met hagel. Parsa Ghobadi is op 21 november in de westelijke Iraanse stad Kermanshah gewond geraakt door geweervuur van milities van het regime en is volledig blind geworden.
Ondertussen zijn er ook steeds meer berichten dat Iraanse artsen die gewonde demonstranten behandelen of protesteren tegen het geweld van het regime, zelf het slachtoffer worden van mishandeling en represailles.
In dit verband heeft de Hessische Beroepsvereniging van Artsen zich solidair verklaard met de betogers in de gezondheidszorg in Iran. In een persbericht van de Hessische Beroepsvereniging van Artsen van 26 november 2022 staat:

Open brief: Solidariteit met de protesterende gezondheidszorgers in Iran

Vergadering van afgevaardigden van de Hessische Beroepsvereniging van Artsen richt een oproep aan de federale regering

Geachte bondskanselier Scholz, geachte minister van Buitenlandse Zaken Baerbock,

Wij artsen in Hessen maken ons grote zorgen over de mensenrechten en de gezondheidssituatie van de burgerbevolking in Iran. Sinds de gewelddadige dood van de 22-jarige Mahsa Jina Amini op 16 september hebben mensen uit verschillende sociale groepen in het hele land met gevaar voor eigen leven geprotesteerd tegen de Islamitische Republiek Iran, waaronder veel medische studenten en artsen.

Terwijl de mensen elke dag de straat op gaan voor hun vrijheid en zelfbeschikkingsrecht, worden de acties van de veiligheidstroepen tegen hen steeds brutaler. Het regime gebruikt massaal geweld om de protesten te onderdrukken. Amnesty International heeft herhaaldelijk het gebruik van traangas en waterkanonnen, het afvuren van scherpe munitie en het massale gebruik van wapenstokken tegen demonstranten gedocumenteerd. Talloze mensen zijn gearresteerd, zelfs minderjarigen zijn doodgeslagen, doodgeschoten en ontvoerd.

Meer dan 300 mensen zijn tot nu toe vermoord, waaronder veel minderjarigen.

Er is nog steeds geen informatie over de verblijfplaats van veel politieke gevangenen na de brand in de Evin-gevangenis in Teheran op 15.10.2022. Er zijn steeds meer berichten over verkrachting en marteling in de gevangenissen. Het is met de grootste zorg dat we deze dagen het begin zien van strafprocessen tegen politieke gevangenen. Nu politieke gevangenen in Iran terechtgesteld dreigen te worden, vrezen wij dat het leven van talloze anderen in acuut gevaar is.

Ook de gewelddadige behandeling van de protesterende artsen door de veiligheidstroepen noemen wij bijzonder perfide. Hun protest was onder meer gericht tegen de aanwezigheid van veiligheidstroepen in de ziekenhuizen. Artsen worden gedwongen hun patiënten in het geheim en buiten de gezondheidscentra te verzorgen voor hun eigen bescherming, en zijn zelf het doelwit van repressie. Wij zijn solidair met onze medische collega’s in Iran en eisen dat zij hun werk kunnen doen in overeenstemming met de gelofte van Genève voor de bescherming en het welzijn van hun patiënten.

Wij, de Hessische medische beroepsgroep, zien het als onze plicht om solidair te zijn met allen die protesteren voor vrouwenrechten, mensenrechten en vrijheid in Iran. Wij bewonderen hun moed om zich aan dit levensgevaar bloot te stellen en eisen, in overeenstemming met ons professionele zelfbeeld, het onvoorwaardelijke recht op lichamelijke en geestelijke integriteit.

Wij roepen de Duitse regering op alles in het werk te stellen om een einde te maken aan deze menselijke ramp. Wij eisen een beleid dat de burgerbevolking beschermt en steunt en dat sancties oplegt aan de regering van de Islamitische Republiek Iran en aan allen die verantwoordelijk zijn voor deze massale mensenrechtenschendingen.

De Hessische Beroepsvereniging van Artsen