2 januari 2023 – In de laatste dagen van december vonden in verschillende Iraanse steden begrafenismarsen plaats voor gedode demonstranten. De rouwenden werden door gardisten van het regime aangevallen met vuurwapens en traangas. Verschillende mensen werden gedood of ernstig gewond. Onder de neergeschotenen zijn ook kinderen.

Het regime in Teheran gebruikt repressieve krachten in het hele land om burgerprotesten met het grofste geweld neer te slaan. Gardisten terroriseren de bevolking door lukraak te schieten op mannen, vrouwen en kinderen, zelfs als ze zich alleen maar in de buurt van protestbijeenkomsten bevinden.

In gebieden waar etnische of religieuze minderheden wonen is de repressie bijzonder wreed. Wanneer mensen zich daar in de straten verzamelen voor vreedzame protesten of begrafenismarsen richten de troepen van het regime regelrechte bloedbaden aan en schieten ze meedogenloos met machinegeweren op de menigte.

Hieronder voorbeelden van dodelijke slachtoffers die eind december 2022 door mensenrechtenactivisten zijn gedocumenteerd:

Op 25 december werd de 12-jarige Soha Etebari voor de ogen van haar ouders doodgeschoten bij een controlepost van bewakers in het dorp Bastak (provincie Hormozgan, Zuid-Iran). De gardisten schoten op de gezinsauto waarin Soha zat. Ze stierf op weg naar het ziekenhuis.
Op 26 december hebben troepen van het regime in het dorp Ardaq (provincie Ghazwin, Noord-Iran) geschoten op een voertuig met daarin de 17-jarige Mehrdad Malek en een vriend. Mehrdad werd dodelijk in het hoofd geschoten.
Op 31 december kwamen honderden mensen bijeen in de stad Javanrud ( in de westelijke Iraanse provincie Kermanshah) om de doden te herdenken die 40 dagen geleden in deze stad door gardisten van het regime werden vermoord. De vreedzame begrafenismarsen werden aangevallen door gewapende troepen die lukraak op de menigte schoten. Daarbij kwam de 22-jarige Burhan Eliasi om het leven en raakten verscheidene rouwenden gewond, sommigen zelfs ernstig.
In de stad Javanrud hebben regeringstroepen op 31 december vuurwapens en traangas gebruikt tegen deelnemers aan vreedzame rouwbijeenkomsten.