10 januari 2023 – In de Kachui-vrouwengevangenis in de stad Karaj, nabij Teheran, zijn 15 gedetineerde vrouwelijke demonstranten in hongerstaking. Ze protesteren tegen de martelingen en het seksuele geweld waaraan ze in de gevangenis worden onderworpen en eisen hun vrijlating. De vrouwen zijn de afgelopen maanden uitsluitend gearresteerd vanwege hun betrokkenheid bij de landelijke protestbeweging tegen het regime en zitten sindsdien onterecht vast.

De vrouwen in hongerstaking zijn:
Armita Abbasi, Elham Modarresi, Jasmine Haj Mirza Mohammadi, Hamideh Zeraii, Maedeh Sohrabi, Fatemeh Harbi, Somayyeh Massoumi, Niloufar Shakeri, Fatemeh Nazarinejad, Fatemeh Jamalpour, Niloufar Kardouni, Marzieh Qassemi, Ensieh Moussavi, Fatemeh Mosleh Heydarzadeh en Shahrzad Derakhshan.
Net als de andere gevangenissen in Iran is de vrouwengevangenis van Kachui berucht vanwege de onmenselijke gevangenisomstandigheden. De gevangenen wordt de nodige medische zorg ontzegd. Bezoek van familieleden wordt herhaaldelijk verboden. De rechterlijke macht van het regime ontzegt de gevangenen toegang tot juridisch advies en spreekt willekeurige onrechtvaardige vonnissen uit. Fatemeh Harbi werd onlangs in kort geding veroordeeld tot vijf jaar cel.
Gedetineerde vrouwelijke demonstranten worden op brute wijze gemarteld om hen te dwingen zichzelf te beschuldigen met valse bekentenissen en “wroeging” te tonen. Er zijn steeds meer meldingen van seksueel geweld tegen vrouwen in de gevangenis.

Verkrachting in gevangenschap

Armita Abbasi, 21, die op 2 januari een hongerstaking begon, zit al meer dan drie maanden vast. Ze werd eind september 2022 gearresteerd tijdens een protestdemonstratie in de stad Karaj. Ze zou tijdens haar detentie meerdere keren zijn verkracht. Ze raakte zo erg gewond dat ze in een ziekenhuis moest worden behandeld voor inwendige bloedingen. Artsen stelden vast dat de verwondingen van Armita Abbasis het gevolg waren van brute verkrachting en maakten de zaak openbaar.
Steeds meer demonstranten die in hechtenis zaten, maken melding van seksueel geweld dat door bewakers van het regime wordt gebruikt als drukmiddel om de slachtoffers te dwingen openbare “bekentenissen” af te leggen.

Doodgemarteld in de gevangenis

Veel vrouwen hebben de brute martelingen in Iraanse gevangenissen niet overleefd. Onder de dodelijke slachtoffers is de jonge demonstrant Sepideh Ghalandari uit de noordwestelijke stad Mahabad. Ze werd in november 2022 gearresteerd in Teheran en stierf eind december als gevolg van mishandeling in gevangenschap. Op 1 januari werd haar lichaam overgedragen aan de familie. De familie mocht, onder dreiging van represailles, de zaak niet openbaar maken.

Sinds half september 2022 is de wereld getuige van hoe protesterende vrouwen in Iran worden doodgeslagen door regeringstroepen, doodgeschoten of doodgemarteld in gevangenissen. Gedetineerde demonstranten en vrouwenrechtenactivisten ondergaan het meest brute geweld en lopen acuut gevaar voor hun leven. De internationale inspanning voor hun vrijlating moet dringend worden opgevoerd.